Foderföreläsning

Idag var en representant från Krafft i stallet och föreläste om hästens näringsbehov och foderintag. Det var otroligt intressant och upplysande!
Kort sagt så är det viktigt att hästen får en välbalanserad kost där alla mineraler och vitaminer finns tillgängliga i rätt mängd för individen och mängden energi och protein finns anpassat efter den mån hästen använder det.
När det kommer till grovfoder är det faktiskt bättre med ett hö/hösilage/ensilage med låga värden så att hästen kan äta mycket och bli mätt utan att få i sig för mycket protein. Då är det lättare att tillföra det i form av lusern eller kraftfoder och mineraltillskott. På ett stort stall är det extra lämpligt eftersom det finns så många olika hästar att ta hänsyn till.
 
Pippis nuvarande foderstat är helt ok. Hon kan få lite mindre hösilage.
Vi har känt att hon har haft lite dålig energi på sistone och blev rekommenderade Groov 125. Ett kraftfoder med högt proteinvärde som hjälper till att bygga muskler men inte någon raketbränsle som exempelvis havre. Vi ska pröva det här i ett par veckor med en mängd på 2kg om dagen för att kunna märka av effekten.
Jag hoppas såklart på ett bra resultat; en lite piggare mer energisk häst i ridningen som inte blir grinig för att man ställer krav på henne.
 

Skriv en kommentar