HLR

Då och då brukar vi ha lite kurser i stallet som inte rör ridningen i sig. En av dessa är Hjärt- lungräddning som vi hade igår och idag.
Vi har tidigare haft den här typen av kurs/utbildning men man behöver repetera och i samband med att en krisgrupp håller på att ta form passade det bra med detta och den är även lite mer utvecklad än tidigare.
Vi gick igenom vanliga saker som själva hjärt- lungräddningen (på en docka), ABC - Andning, Blödning, Chock och hur man ska göra när olyckan inträffar. Låt till exempel inte någon som fallit av och slagit i huvudet eller kanske ramlat in i ett hinder resa sig upp och åka hem. Denne kan ha inre blödningar eller frakturer som först inte märks.
Det är faktiskt så att vid allvarliga skador känns smärtan nästan aldrig omedelbart och personen behöver lägga sig ner en stund och känna efter ordentligt.
En viktig sak när man funderar på att ringa ambulans eller ej:
Ring alltid om du är osäker!
Det finns ingen som blir arg för att en ambulans skickas i "onödan".
Om du kommer till akuten i en personbil blir du inte omhändertagen lika snabbt. Det finns ingen som väntar dig och de som är med dig har oftast ingen sjukvårdsutbildning och kan kanske inte ge svar på frågor som sköterskor och läkare har. Skulle något hända på vägen in till sjukhuset är det väldigt svårt för övriga i bilen att hjälpa dig.
Om du däremot kommer i en ambulans så finns det läkare beredda när ni anländer. Ambulanspersonalen har koll på läget och kan direkt tala om vad som har hänt och vad problemet verkar vara.
Skulle något hända i ambulansen finns det både vårdare och utrustning på plats för att hålla dig vid liv.
Sjukhusen föredrar att man kommer i ambulans eftersom det är mycket mer organiserat och gör deras arbete lättare.
Alltså gör du inte vården någon tjänst genom att inte ringa 112 och istället åka in själv. Tvärt om.
 
Angående krisgruppen är det ett projekt som ska sammansätta en grupp klubbmedlemmar som har olika huvudansvar vid krissituationer.
Tänk att någon ramlar av så illa under en ridlektion så att denne avlider. Hästen kanske går omkull och ryttaren bryter nacken omedelbart. Sådant kan faktiskt hända, även om vi inte vill tänka på det.
Detta kanske inträffar mitt i veckan när det är många i stallet i alla åldrar. De flesta som är där försätts förmodligen i någon form av chock. Kanske blev hästarna rädda för något och det är fler som har ramlat av och skadat sig.
Här är det alltså många utsatta. Ett dödsfall, vittnen till detta och personer som behöver åka till sjukhuset på grund av fysiska skador. Att då ha personer som ofta brukar finnas på plats som har förberett sig för en sådan här situation och vet vem som ska göra vad kan vara till väldigt stor hjälp. Någon pratar med de som såg på när det fruktansvärda inträffade. En annan ringer ambulans och en tredje sitter hos de skadade och ser till att de inte skadas mer eller hålls vid liv. Någon behöver ju dessutom ta hand om hästarna i en sådan här situation.
Helt förberedd kan man aldrig vara. Men det underlättar nog för alla inblandade om man har en bestämd uppgift att göra. Man behöver inte fundera på vad som ska göras först eller om man verkligen gör rätt. Det man kan bäst är det man fixar och någon annan tar dem andra delarna.
Viktigt att ta en stund och tänka på det här ibland, tror jag. Även om det alltid blir svårare i verkliga situationer så är man förhoppningsvis inte lika hjälplös som man skulle varit utan sådana här förberedelser. Det är åtminstone värt ett försök, det kan rädda liv.

Skriv en kommentar