Om Pikachu

Pikachu
* 2008
e. Peking u. Marzipan u.e. Maraton
Pikachu är uppfödd på Bollerups Lantbruksinstitut i Tomelilla i sydöstra Skåne. Hon är efter en tysk hingst som heter Peking och hennes morfar är den svenska halvblodshingsten Maraton. I släkten finns både talanger inom hoppning och dressyr och hennes mor har startat en del fälttävlan.
Hon blev utbildad på Flyinge i Unghästprogrammet och skulle därefter gå som skolhäst på Bollerups gymnasieskola men ansågs vara "för skarp".
Våren 2013 klev hon av lastbilen på stallplanen hemma i Askim. Jag var van vid en liten genomsnäll ponnyvalack och plötsligt dundrade det här femåriga halvblodsstoet med åsikter och humör så det räckte och blev över in i mitt liv. 
Första ridturen hemma var under en sadelprovning och den varade i säkert fyra sekunder. Hon slängde av mig så att det visslade om det och jag undrade förskräckt vad vi gett oss in på. Med hjälp av tränare vågade jag sitta upp igen en vecka senare när vi hittat en sadel som låg bra och sakta men säkert började jag känna mig hemma på fröken Pokémon. Det blev mest dressyrträningar i början och vi halkade tyvärr efter en del i hoppningen även om vi lyckades komma iväg då och då.
Vårt första år tillsammans gick mycket upp och ner. Vi hade kul för det mesta men på ett år hade jag ramlat av henne fler gånger än vad jag gjort med min ponny på sex år.
Allteftersom har vi kommit närmare varandra och jag tycker oerhört mycket om min jävliga häst. Hon har mognat i sitt psyke och kommit förbi den värsta "testperioden". Tillsammans har vi startat några dressyrtävlingar i lätt C och lätt B med helt okej resultat, målet är att rida Lätt A om ett halvår.
Kort sagt är hon en väldigt snäll häst så länge man är snäll tillbaka, eller tvärt om. Hon är fruktansvärt lättkränkt och man får stryka henne medhårs. Men så länge man är schysst och hon tycker det är roligt så ställer hon upp och gör sitt allra bästa.
 3 saker om Pikachu
  • Hon kallas oftast för Pippi
  • Hon tycker inte särskilt mycket om godis
  • Hon är jäkligt snygg i lila

Svaret på frågan

Varför Kastade min häst av mig på tre röda?
Svar: Korkade ägare..
Sitta upp på en femåring som inte är riden på tre veckor och dessutom är alldeles ängslig över att ha kommit till ett nytt ställe. Smart, verkligen.
 När jag longerade henne idag hade jag sadeln på och spände gjorde i etapper. Hon var så himla duktig! Det räckte med att säga vilken gångart hon skulle gå i, så gjorde hon det. Fina, fina lilla häst.
Jag är knappast ett proffs på att longera. Faktum är att jag är så långt ifrån ett proffs man kan komma. Har gjort det så sällan. Men Pippi däremot, hon vet var det handlar om. Så det var ungefär såhär.
Pippi: "Okej, morotsskalle. Du tycks inte riktigt ha koll på det här så det är nog bäst att jag sköter det hela"

tidspress

Det blev inte alls som planerat. Efter förmiddagslektionerna på ridskolan tänkte jag longera Pippi med sadel på, men då var det privatlektion i ridhuset och jag hade inte tid efter att den var slut. Nu sitter jag på bussen påväg till körskolan och försöker komma på hur jag ska hinna longera henne efter lektionen, innan jobbet. Det kommer bli sjukt tight med tiden.. Titta hur snäll hon ser ut! Hon kan inte ha kastat av mig bara för att jävlas.
Man kan inte byta rad när man vill på mobilen.. Därav den obefintliga styckesindelningen.

Dagen efter

Känner mig väldigt mörbultad idag och en dag som denna orkar jag inte riktigt med den känslan.
Ska nämligen upp till stallet nu för att motionera Pikachu och sen måste jag skynda mig att äta lunch och duscha för att åka in till stan och ha körlektion. Efter det hinner jag vara hemma i några timmar då jag måste ta tag och städa mitt rum, för att sen åka in till stan igen och jobba till 23.
Att då samtidigt ha värk i hela kroppen gör att jag mycket hellre tar det lugnt och långsamt i stallet och sedan bara kryper ner under en filt i soffan resten av dagen. Men nej!
Jag måste verkligen se till att skaffa fram bilder att lägga till i inläggen. Det här blir ju urtrist annars!

Ansiktssmärtor

För att förklara det hela..
Vi fick ingen utrustning alls med Pikachu så vi har inte kunnat rida någonting. Men idag var det äntligen dags för sadelprovning med otroligt duktiga Britt Johansson som de flesta i vårat stall har haft kontakt med.
Först gick jag med Pippi i paddocken en stund för att hon skulle vara framskrittad och inte minst för att hon aldrig varit där förut. Hon var lite spänd och tittig men inte så konstigt med tanke på att det blåste ordentligt. Efter en ganska lång stund var det dags och vi la på en sadel som tycktes ligga bra.
Sadelgjorden spändes åt - inga konstigheter där inte. Jag satt upp.. Hästen tog knappt ett halvt steg framåt innan hon reste sig på bakbenen.
Vad hon därefter gjorde har jag svårt att avgöra mer än att det var rena rodeon.
Detta hann jag tänka under de fem sekunder jag fortfarande satt på hästen (jag tänker förmodligen snabbt): "Jag skulle haft säkerhetsvästen på mig" "Det här kanske går ändå" "Nej, okej nu trillar jag av. Fan också" "Eller..?" "Om hon står på åtminstone tre ben i en halv sekund kanske jag kan hoppa av" "Nej nu går det inte längre".
Sen föll jag framåt åt sidan samtidigt som hon reste sig igen och fick en hästnacke i ansiktet och huvudet.
Jag slog mig inte så värst när jag landade, men huvudet och överkäken mår inte toppen direkt.
Övervägde att sitta upp igen efter att vi longerat henne en stund med sadel på och hon var precis som vanligt. Men det var inte jag, min syn var helt dimmig och seg så det var nog ingen bra idé att sitta upp i det tillståndet.
Frågan är, Varför?
1. Sadelgjordstvång?
Bollerup tjänar absolut ingenting på att ljuga eller dölja saker om hästarna de säljer och vi har varken hört om eller sett tendenser till det tidigare hos henne. Dessutom reagerade hon inte ett smack när vi longerade henne.
2. Ont i ryggen?
Möjligtvis.. Britt kände på hennes rygg och hon ömmade lite på ett ställe. Det kan ha varit anledningen till att det blev skillnad när jag satt upp och tyngde ner henne. Men på veterinärbesiktningen hittades absolut inte något sådant.
Däremot har hon gått och spänt sig av nervositet, den lilla stackaren, sedan hon kom till oss och kanske har fått ont av det?
3. Pigg?
Tja hon är ju inte riden på tre veckor så det är knappast omöjligt. Men en pigg häst rusar snarare iväg och bockar kanske då. Detta var stegring och bockning på stället och så fort jag trillat av stod hon blickstilla.
4. Jävlig häst?
Kanske. Hon beter sig inte alls i övrigt som en ouppfostrad häst så det känns inte som det. Men å andra sidan skulle ju Britt aldrig lägga på en sadel och låta någon sitta upp om den inte satt helt bra redan innan, så hur illa kan det ha varit för henne. Behövde hon verkligen slänga av mig?
  
Hur som helst är ju detta ett ganska stort problem i nuläget men det löser sig nog.
Vi ska longera under veckan för att se hur hon reagerar på olika situationer med sadeln och försöka komma på var problemet och inte minst, lösningen sitter.
..Wall of text, jag vet. Men kände att detaljerna behövde komma med för att man ska förstå vad som hände.
Ingen bild har jag att bjuda på heller, så förargligt.

Rodeo

Köper en ny fin häst att tävla fälttävlan med,
så är det en rodeohäst ;PpPPpPPpppP
Fasen. 

Regnigt Göteborg

Även vädergudarna tycks vara ledsna över att GHS är över och låter regnet ösa ner över Göteborg.
Självklart måste vi hästmänniskor kasta oss ut i detta ogästvänliga vädret för att ta hand om våra djur. Jag kan inte säga att det lockar att gå till stallet i detta vädret.. ):
Innan jag beger mig till min fina springare ska jag stoppa i mig något mättande, glass exempelvis, och därefter utrusta mig med ordentliga regnkläder.
 

En dyr livsstil

Sitter och drömmer om nya snygga ridbyxor. Svarta.
Men för att de över huvudtaget ska ha en endaste liten snygg detalj överskrider de tusenlappen och en fattig stackare som jag hamnar i kläm mellan trend och ekonomi.
Fattig är jag förvisso inte, har 13k på mitt konto utan att jobba ens varje vecka i nuläget tack vare min övermänskliga sparförmåga. Men jag har inte för avsikt att spendera min kosing på fashionabla sportkläder. Åtminstone inte ännu mer av den, Ariat pikén köptes inte för småskrammel.
 Måhända samlar jag ihop mina superkrafter och skapar något med mitt kreativa sinne. Sådant kan jag vara en jävel på.
Nu ska här sovas så jag har energi åt min fina unghäst imorgon.
Vi longerade henne idag och hon var så otroligt duktig och skötsam! Men vad annat kan man vänta sig av en häst från Bollerup. Får se hur länge det håller i sig.
Sadelprovning står på agendan och efter detta avgörande i läderfägrsaspekten kan jag köpa ett supertjusigt träns (inser att redan i dessa tankebanor spricker ambitionen om att inte lägga för mycket pengar på tjusiga hästprylar).
Men nu ska här som sagt sovas.
BUENAS NOCHES!
 

Fynd

 
Köpte en del fina nya grejer på Eurohorse!
 
+ Handskar, benkydd, tyglar, nosgrimma och bett.
 
Har aldrig varit så nöjd efter mässan någonsin!
 
 

Avokadosallad med soja-nuggets

En middag som var tänkt till två blev bara till mig själv. Men det försämrade inte smaken! Gott som satan och väldigt mättande.
 
 

Pikachu

Ihop-släpp

Stackars Pippi har varit alldeles ängslig sedan hon kom till Askim. Hon saknar såklart sina kompisar och förstår inte alls vad det här är för nytt ställe. Allra värst har det varit att så ensam och inte tillhöra en flock.
Först gick hon i en mindre hage där en annan häst som nu är bortrest brukar gå. Men då hoppade hon över staketet och gick på gräsbanan och betade och nosade på stona i den andra hagen. Så nästa dag fick hon stå i sjukhage intill de andra.
Men när vi kom till stallet såg vi hur hon gick runt runt på en liten volt och var helt stressad. Då tog vi in henne i ridhuset där hon till en ridskolegrupps jubel fick springa av sig och rulla sig. Det gjorde henne på bättre humör men bara för stunden.
Så äntligen idag fick hon gå med de andra stona.
Det var hur skönt som helst och se hur hon slappnade av och till och med kaxade sig lite i hagen.
Nu ska vi upp till stallet och longera, sen kommer det fler bilder från idag.

Uppdatering

En uppdatering är på G!
Har inte riktigt haft tid för att blogga och har inte heller tills idag haft några fina bilder på Pikachu som var värda att visa. Men om en liten stund kommer det upp!
Måste bara fixa till mina bilder..

Veterinärbesiktning

I fredags 13.45 besiktigades Pikachu på Bollerups hästklinink. 
Oron över att hon inte skulle gå igenom skavde en stund men mot slutet kändes det säkrare. Efter det slutgörande böjprovet kunde vi dra en härlig suck av lättnad. Här hade vi alltså vår nya häst!
Inne på kliniken var hon kolugn, till och med när veterinären drog ur en liten restbit av en mjölktand. Det var bara blodet som inte smakade så gott tyckte hon.
När hon skulle longeras däremot, då låg hon nästan ner i kurvorna. Det är en häst med energi!
Dagen efter åkte vi och provade vår gamla sadel på henne. Vi tog ut henne ur hagen och tog av täcket och lade på sadeln. Hon rörde inte en fena, precis som att hon förstod vad som försiggick och tyckte inte att det var några som helst konstigheter med det. Man kunde aldrig gissa att hon bara är fem år.
Vår fina tjej kommer imorgon med lastbilen som ska föra de två lotterihästarna till Scandinavium, finskjuts med andra ord!
  Jag har inte jobbat på skolan på jättelänge nu, men självklart ska jag jobba imorgon från åtta till fem och kommer inte att vara hemma förrän sju. Så himla typiskt! Även om jobbet där alltid är roligt så hade det gärna fått vara en annan dag!
 
Pikachu - 2008
e. Peking ue. Maraton

Smoothie

1 mango
1 päron (strl beroende på hur mycket smak du vill ha)
2,5 dl vaniljyoghurt
Mixa!

Vintage?

Jag insåg när jag och mamma letade igenom bland våra grejer igårkväll efter saker som kan passa en storhäst att vi nog kan öppna ett vintage museum eller affär med hästprylar. Det är ju superinne med det så vi skulle säkert tjäna en massa kosing på det hela.
Bland annat hittade vi ett 30 år gammalt träns som var stelt som en staty. Detta slet vi tappert med och fick till slut isär alla delarna. Jag tvättade rent det och idag la jag det i olja i en hink för att mjuka upp det.
 Egentligen borde man väl ha läderolja men vi hade ingen så jag gav mig ut i stormen idag och köpte rapsolja på Willys. Så nu ligger tränset och suger åt sig oljan i en hink.
Det funkar även super om man har något i läder som man vill ha i en mörkare nyans!
Note to self: En liter är långt ifrån tillräckligt för att dränka ett träns.

Mailet

Kom på att jag aldrig berättade igår om mailet jag fick som gjorde min dag så himla mycket bättre! In fact, så gjorde det hela min sommar fantastisk!
Jag har fått jobb i Skåne! :D
Jag ansökte som säsongspersonal på Tosselilla i februari. Det var ca 400 sökande från början men när jag fick komma på intervju förr förra helgen var vi 120 st som skulle bli 60.
Jag var supernöjd med intervjun men var rädd att hoppas på för mycket och bli jättebesviken. Så jag ställde i princip in mig på att jag inte skulle få jobbet och började leta efter alternativ.
När jag såg att jag fått mail från Tosselilla igår vågade jag knapp titta. Jag höll händerna för ansiktet och kikade bara ut i en liten springa mellan fingrarna. "GRATTIS" var det första jag såg. Jag blev så sjukt glad!
 Tosselilla är ett nöjesfält med vattenland, karuseller, barnens zoo, stora lekplatser och mycket mer. (klicka på Tosselilla i fetstil för att komma till deras hemsida)
Säsongen börjar 25 maj och slutar 18 augusti. Jag kommer alltså bo nere i Skåne hos min mormor och morfar på deras gård i nästan tre månader.
Ett väldigt stort plus är att de bor granne med Tosselilla. Sedan tar det ju ändå en kvart att gå dit eftersom inte själva huset och entrén ligger intill vart annat utan det är en massa mark emellan. Men jag är inte i ett desperat behov av körkort utan kan istället slänga mig upp på min skramliga cykel och trampa genom skogen.
Att tillägga för er som inte har superkoll på mig och mitt liv är att det finns ett stall på gården där jag brukade ha Joppe på somrarna. Nu är det dags att ha en ny större variant av springare där.
Den här sommaren kommer bli helt grym! (med undantag från att jag inte kommer att träffa mina vänner, min grabb och katterna på länge..)

Dagen blev just bättre..

Den här dagen har hittils varit en rätt bra dag (utöver en traumatisk upplevelse med en iprentablett i morse..) Fint väder och körlektion i förmiddags. När jag kom hem möttes jag av Bullen och Figge på trappan som ville gosa, tänk vad glad man kan bli av katter och solsken!
Men för några minuter sedan sköt lyckomätaren i höjden när jag fick ett mail. Det var en bekräftelse på att min sommar är säkrad och allt jag hoppats på verkar gå som jag vill.
Jag berättar mer senare för nu ska jag gå till bageriet och köpa en chokladbiskvi för att fira!
Dagens tjusiga outfit:
 

Inspirerad

Har verkligen blivit hur inspirerad som helst av gårdagens fotograferande under tävlingen!

All positiv respons har verkligen fått mig på gott humör och jag vill ut och ta mer bilder nu på direkten.
Om jag inte har något annat som inte går att ta en annan dag så följer jag lätt med på nästa omgång och fotograferar när våra dressyrlag ska tävla. (:
-
Vill passa på att gratulera våra duktiga ryttare!
Igår kom Askims lag nr 2 på andra plats. Vi hade en fjärde och en åttonde placerad från klubben i förklassen. I de individuella klasserna (privat och lektionsekipage) hade vi en privatryttare på tredje plats och två lektionsryttare på första och andra plats.
Sofia kan få ett litet grattis eftersom hon kom på första plats i den individuella för privat. Även om hon inte tävlar för vår klubb så står hon ju trots allt hos oss ;)
 

Bohuscupen

Här kommer bilder från Bohuscupen i dressyr för storhäst omgång 1, det tog så sjukt lång tid att välja.
Hope you like it (:
(Shit vad kvalitén försämras när man postar på bloggen..)

Dressyrtävling

Imorgon håller vi i första omgången i årets Bohuscupen Dressyr för storhäst!
Har varit uppe i stallet idag och hjälpt till att fixa en del (inte lika mycket som många andra dock!)
Stället är översållat med fina små påskliljor. Nedgrävda i backen, i små korgar inomhus, i krukor vid läktarfönstren och i höga krukor intill paddocken. Massor, hur uppiggande som helst!
Vanligtvis brukar jag vara speaker på våra tävlingar men med anledning av det fina vädret som sägs ska komma på besök i morgon och för att kunna fotografera alla fina ekipage har jag bett om att få stå vid in och utsläppet. Väldigt synd att vi inte kan ha tävlingen utomhus så att man kan ta kort även under själva ritten, men framridning är bättre än inget.
Nu ska jag snart iväg och jobba ett kort pass på tre timmar i stan, sen blir det sängen med det samma när jag kommer hem så jag orkar vara i stallet halv åtta i morgon bitti.
Adios!
Astrid och Joppe i finalen i Bohuscupen 2011. De vann den individuella klassen. (ofc)

Bullen

Min lilla ginger låg på min säng i säkert sex timmar i sträck idag. 
Han får extra mycket kärlek nu när jag är hästlös och behöver fylla min tid med något. Inte honom emot.

Lösa benbitar..

..är aldrig något muntert. Håller tummarna så att de domnar för positiva röntgenplåtar på tisdag.

Skåne

Imorgon åker jag och min mami tillbaka till Skåne av tre anledningar. 
Det gäller häst, jobb och något som jag knappt vågar prata om i rädsla av att förstöra det för mig själv.
Det är en rolig sak och ett väldigt stort projekt som jag alltid har velat ta mig an. Och nu kanske det äntligen är dags!
Men som sagt vågar jag inte säga för mycket för om det inte blir något av det så lipar jag. Litegrann i alla fall.
-
Jag älskar verkligen att åka till Skåne. Varje sommar sen vi köpte Joppe har jag varit nere med honom i minst två veckor. Mysiga ridvägar på sandstigar i skogen och milslånga vägar att rida på i dalen.
Det är nog inte så svårt att förstå att det är underbart men det borde även upplevas.
Joppes sällskapsdam Jinka i hagen i Skåne

Ellen Olsson

Hej! I samband med ny design ska jag skriva lite info om mig själv. Den kommer att vara färdig imorgon (:

Stoet på Bollerup

+ Bra exteriör, bra stam med både dressyr och hopptalanger bakom sig, välutbildad och välhanterad, verkar tycka om att arbeta, fint temperament.
- nada.