Kliande svans

Pippi hade kliat svansen lite igår och jag funderar på att försöka göra något åt det.
Hon har en väldigt tjock och fin svans så det vore synd om den blev förstörd.
I den lilla utsträckning som hon kliar nu är det dock inte någon större fara, men har man väl börjat kan det vara svårt att sluta. Framför allt gissar jag att det inte är så jäkla skönt att ha behovet att behöva klia sig.
Nu har jag hört att någon har testat att massera in babyolja i svansroten och att det hjälpte. Antar att oljan är mild och mjukgörande plus att masserandet stimulerar hårsäckarna och sånt där.
Någon som har testat?
Eller som kanske har något annat bra tips (:
 

Sista dagen

Sista dagen på 2013 alltså.
Dagen inleddes med slappande i sängen, risgrynsgröt med kanel och bus med bröderna fluff. Precis som en vanlig helg egentligen. '
   Jag ska in till stan vid två för att handla mat till kvällen med Jakob och grabbarna. Har planerat att köpa en mängd med chips. En mängd. Jag har galen abstinens efter Vickningchips och vitlöksdipp.
  Ikväll ska jag ha på mig en blå klänning med spets i ärmarna och ryggen. Hur tänkte jag där?
Det finns inget som jag känner mig så obekväm, ful och löjlig i som klänning och jag avskyr att klä upp mig i allmänhet. Men alla ska tydligen vara någorlunda finklädda så bortsett från att jag är enda tjejen så kanske jag smälter in en aning ändå.
Höga klackar ska jag ha också. Det vet jag att Jakob inte gillar alls. Inte det med spets i ryggen på klänningen heller. Men om han fick bestämma så skulle jag väl ha nunneklädsel så jag väljer att rakt av skita i vad han tycker. Det blir nog bäst så.
 
Jag är inte den som blir sentimental vid såna här tillfällen. Imorgon är det bara en ny dag. Onsdag för att vara exakt. Men jag tror ändå att jag ska försöka hitta på något kul och produktivt så att det nya året inleds positivt.
  Men eftersom jag kommer sova hos Jakob är det med tvivel jag säger att jag kommer hitta på något vettigt.
Det är troligare att det blir film och serietittande under en filt med chips. Fast det kan jag leva med, tro det eller ej.
 
Ha en grym nyårsafton allihopa!

Urtjusigt!

Jag är sjukligt sugen på den här matcningen:
 
 
Men jag lyckades hålla aningen i mina pengar och köpte inte schabraket som jag dregglade över på Hööks. Stövlarna lär jag aldrig köpa, men kanske chaps i samma stil.

Inte som planerat

Det blev ingen longering idag, jag kände mig inte alls bra när det var dags och massa andra dåliga anledningar.
Först var jag i stallet vid fyra. Mockade och tog in de hästar som var kvar ute.
När Pippi åt tog jag mig en macka och gick upp på läktaren för att titta på en hoppkurs som ridskolan anordnade.
När jag satt där tillsammans med ganska många andra fick jag veta att lektionerna inte alls slutade vid 18 som jag hade fått för mig. Efter hoppningen skulle det vara mer så manegen var inte ledig förrän halv åtta..
I ärlighetens namn så betydde det ju egentligen inte att jag var tvungen att ändra mina planer. Vi har ju en näst intill enorm paddock precis bredvid ridhuset. Visst finns det stora vattenpölar (dammar) i den nu efter allt regn. Men mellan dem på mitten, ganska perfekt i area för longering, finns en torr yta där underlaget är riktigt bra.
Vädret var boven i dramat!
Nej det är inte riktigt sant. Vädret är ju ganska bra nu. Men jag tyckte att det var rätt kyligt och kände mig som sagt inte helt hundra i kroppen. Mår fortfarande illa.
Så jag gick hem och åt middag för att samla nya krafter och sedan gick jag upp igen för att borsta och ge Pippiluren kvällsmat.
   Fina tjejen var riktigt mysig idag trots att jag tog ut henne på gången när hon åt hö. Hon borstades och ryktades noggrant och jag kammade igenom manen och svansen.
Sist tog vi huvudet och då blev det väldigt gosigt och mysigt. Hon blev väldigt tung och stod och blundade ett tag när jag kliade henne i ansiktet. Sådana stunder är guld värda!
 
Nu ska jag snart krypa till kojs och hoppas på att jag mår bättre imorgon och inför det nya året (:

Inget vidare

Idag skulle jag ha jobbat men jag mår inte bra alls så det blev inget med det. Mår illa och är hängig.
Men när det inte blev något jobbande tog jag istället tag i att städa mitt rum.
Det är sjukt hur mycket kläder jag har. Jag tror inte att jag köper mer än andra, men jag har väldigt svårt att göra mig av med kläder som jag inte längre använder.
Nu får inte alla kläder plats i garderoben.. Ska nog ta en dag och gå igenom varje plagg för att kunna slänga eller ge bort. Kanske sälja om något är fint.
   Just nu ligger jag bara i soffan och degar. Ser på värdelös TV och kollar på bloggdesigner. Har tänkt att fixa en ny till 2014.
Senare ska jag upp till stallet för att ta in hästarna och sen pyssla med Pippi. Ikväll blir det longering och promenerande. Vi håller på att sätta igång henne nu och till nästa vecka ska jag ha suttit upp och ridit lite.
Jag hoppas att jag mår lite bättre i eftermiddag men om inte annat så livar väl stallet upp mig en del.
 

Nya prylar

Jag och mamma tog oss en sväng söderut till Svensk Ridsport och sedan Hööks i lördags.
Jag fick min julklapp, ett par svarta ridbyxor i softshell med mjuk fleecefodring. Hur sköna som helst och jättefina!
Det första paret helskodda ridbyxor för min del. På Hööks köpte jag marinblå benskydd. Fina, bra passform och lätt att matcha med mycket.
En blå grimma + grimskaft som passar till Pippis vintertäcke. Kände att det behövdes en till som hon kan ha och slita lite på i hagen.
Det blev även gummiband och plattor till stigbyglar i äppelgrönt som jag spanat in ett tag. Har en grym matchning i tanke och en sån här detalj är kul och väldigt billig jämfört med mycket annat.
Passade på att köpa Stallboken 2014 också. Har funderat på att köpa den ett tag och en kalender i stallet verkar ju väldigt praktiskt.

             
 
 
 

Världens finaste Joppe

Igår åkte jag och mamma och hälsade på vår fina Joppe i Onsala.
Han måste ha krympt några decimeter! Så liten var han väl inte när jag red honom?
Manen var lång och fluffig, men den skulle tydligen klippas sen till tävlingssäsongen.
Igår skulle han ut på långritt. Han verkar fortfarande ha det hur bra som helst och det värmde att se honom så glad.
Jag vet inte om han blev så väldigt glad över att se oss, men det blev en del gosande.
Han var lite uppe i varv, många hästar i stallgången och mycket folk. Precis som Joppe vill ha det!
När jag och Joppe var små. Fem och tretton år.
 
 

Döden kan ta sig.

Ja fy fan vad det suger att förlora en mjuk liten vän. 
Det var inte magkatarr. Veterinärerna kunde inte se vad det var Kajsa hade. Vad det än var så kunde hon inte vinna över det. Hon dog i natt.
 
Då och då slår det till som en käftsmäll och tårarna rinner okontrollerat.
Tur som satan att vi har bröderna kvar. Och ett pussel. Vår terapi just nu. 
Har ingen lust att skriva massa sentimentala grejer om vilken fin katt hon var. Det var hon verkligen men jag kan tänka det själv utan att skriva det här och det skulle göra det löjligt på något vis.
 
Idag har egentligen varit en bra dag. Men det orkar jag inte skriva om nu.
Kanske att jag får träffa någon imorgon som kan lysa upp vilken dag som helst för mig oavsett vad för katastrof som kan ha inträffat tidigare. Jag hoppas verkligen att jag får det, annars blir det väl en annan dag.
 
Tack för bröderna
 
 

2013

Året närmar sig sitt slut och det är väl nu det är dags att sammanfatta det hela.
Jag är absolut nöjd med 2013!
Jag har gått över till storhäst vilket kändes så rätt rakt igenom. Hade en grym sommar i Skåne och under hösten började jag inse vad jag vill göra med mitt liv och fick en stadigare vardag med regelbundet jobb.
 
Här är en liten sammanfattning i form av bilder och korta texter. :)
 
8/3 Bloggen skapas.
 Jag bestämde mig för att börja blogga om hästar!
Hade tidigare haft en del bloggar mest på kul men kände att där inte riktigt fanns plats för mitt hästliv bland det andra och fick helt enkelt skapa en alldeles egen kanal för det. Här började mitt intresse ta fart igen efter att ha legat och vilat i ett par år. Jag red mest för att det var kul och mysigt, framförallt för att jag tyckte om Joppe så otroligt mycket. Tanken var till och med att inte skaffa en ny häst efter ponnytiden. Usch!
 
11/3 Joppe såldes
 En mindre rolig dag såklart men det kändes okej ändå. Jag visste att han skulle få det bra hos sina nya ägare och det har han också. Han och den lilla ryttarinnan är riktiga rosettplockare!
Jag hoppas på att få träffa honom snart igen för att få säga hej och kramas en stund. 
Aldrig att jag glömmer den här fina killen (då skulle man nog oroa sig för mitt minne..) som har gett mig så många fina stunder. Tack Joppe!
 
23/4 Pikachu kliver av lastbilen hemma på stallplanen.
 "Sedan ska vi även svänga förbi Bollerup och kolla på ett sto som skulle blivit lektionshäst men möjligen var för skarp, som de beskrev det, för eleverna. Inte säkert att det är något för oss men Bollerup är aldrig fel att besöka."
Så fel jag hade!
Jag fick aldrig någon "Wow-känsla" under provridningen men allt kändes bara så himla rätt och enkelt. Var ju van vid korta ponnysteg och alla storhästar jag suttit upp på efter Joppe har känts så obekväma och stora. Men trots att Pippi har en del gång i sig så var det bara så bekvämt och naturligt från början.
Detta var min häst!
 
Vår och dressyrträningar
 Vi började ta lektioner för Viktoria Eriksson som lärde mig att förstå hur Pippi skulle ridas. 
Det var många svettiga pass under gassande sol men det behövdes verkligen!
 
Sommar i Skåne
 Jag fick sommarjobb på Tosselilla som är en nöjespark 2km från min mormor och morfars gård.
Det kunde bara inte bli bättre!
Pippi fick betessällskap av två andra ston. En liten söt new forestponny "Ponnyn" och en tysk fyraåring "Skimmeln". Fina smeknamn va?
Mellan arbetspassen red jag ut i skogen på min fina tjej eller ett dressyrpass på något fält. 
Ni vet när man ser en grön stor äng och tänker "Åh tänk att galoppera där!". Jag gjorde det och det var underbart!
Ibland åkte vi iväg till Linda Jacobsson - Stallchef på Bollerup - och tränade dressyr.
Jag kände att jag började hitta knapparna och vi hade superkul ihop.
..För det mesta..
Jag glömmer inte när jag ägnade fem timmar åt att försöka lasta hästskrället, utan att lyckas. Fy fan säger jag bara.
Men jag ångrade aldrig en sekund att vi köpte fina lilla Pippiluren!
Hade även en grym midsommar med de bästa vännerna! (Kommer kräva en favorit i repris till det kommande året)
 
Höst, mer dressyr och lite hoppning
Träningarna hos Viktoria blev mer regelbundna och det märktes verkligen skillnad för varje gång!
Vi skaffade dressyrsadel och allt blev så mycket lättare.
Hoppträningar hos Sandra blev också av lite då och då, tyvärr lite oregelbundet men det blev åtminstone av!
Pippi blev säkrare för varje gång och tyckte att det var riktigt kul med hinder.
Pippi och jag hade absolut våra skitdagar men utvecklingen kändes och till sist blev det också bevisat..
 
13/10 Klubbmästare i Lätt C:1 Dressyr
Aldrig förr eller (hittills) senare har det känts så bra som under framridningen och tävlingsdelen i Klubbmästerskapet i dressyr!
Jag var i extas efter ritten och hade nästan glömt prisutdelningen. Så när mitt namn ropades upp som segrare blev jag ganska chockad men oerhört glad! Trodde aldrig att jag skulle komma på första plats i en dressyrtävling.
Det här var helt klart en av årets bästa dagar.
 
Vintervila
 Knappt en månad efter KM började det tyvärr gå nedåt för mig och fina Pippiluren..
Hon var grinig varje ridpass men verkade inte ha ont någonstans eller så.
Målet under varje ridtur var att få henne att ha kul och inte bråka. Man ska aldrig försöka kuva en häst tycker jag, men i det här fallet är det dessutom omöjligt.
Efter att ha försökt ett tag med att få en någorlunda trevlig avslutning beslöt vi att hon fick påbörja sin planerade vintervila. 
Nu har hon vilat i en månad och det lär bli en vecka till innan vi sätter igång henne.
Överskottsenergin börjar krypa i kroppen på den lilla tjejen så det är nog dags snart.
 
Nu taggar jag och Pippi inför 2014 med en lärorik tävlingssäsong och en minst lika härlig sommar som förra!

Kajsen

Håller tummarna för att finaste mammakatten kommer hem till oss igen imorgon.
Eller att hon kommer hem från veterinären över huvud taget. Det suger riktigt jävla hårt att förlora en mjuk liten vän.
   Jag vill tro, och hoppas innerligt på det, att hennes förmodade magkatarr har gjort henne uttorkad och att det är anledningen till att hon är svag just nu.
Hon får dropp som ska ge henne näring och ork så att hon sedan kan behandlas med kortison. Om det är magkatarr vill säga.
Det måste det vara och inget annat.
Kajsas standarduttryck

Kvällsuppdatering

Hola Amigos!
Sitter uppkrupen i tv-soffan och knåpar på en sammanfattning av 2013. Bilder och lite tankar runt händelser.
   Ups and downs brukar man ju prata om men egentligen har det bara gått uppåt för mig det här året.
Jag hittade en fantastiskt fin pålle som det såklart har varit blandade känslor med. Allt mellan ofrivilliga luftturer och vinst i dressyr.
Men vi har mest ägnat året som gått till att lugnt lära känna varandra och det känns skönt och vettigt såhär i efterhand.
Nästa års tävlingstermin börjar locka en aning, men mer om det i ett annat inlägg.
 
Imorgon ska jag rida en lektion på ridskolan och är lite nervös.
Jag är också grymt taggad efter lektionen på Lizzie som gick riktigt bra!
Men ändå.. Jag är rädd att jag ska vara helt värdelös inför alla.
Känner mig fortfarande inte säker på min nivå i ridningen. Ingen idé att oroa sig inför detta dock, bättre att bara ta situationen som den kommer och rida så bra som jag kan. (:
Hoppas på att få Granit, Fleur eller kanske Sickan. Eller, nej. Jag vet faktiskt inte alls vad jag hoppas på, det finns många fina hästar.
 
Denna kväll tar jag fjantiga cambilder, vad gör ni själva?

Orsaker

Jag har ju varit allt annat än aktiv de senaste dagarna men det är inte för att jag har tappat blogglusten!
Det är snarare för att jag inte riktigt har haft tid och har absolut prioriterat annat under julen.
   Men en annan trist orsak är för att det tar sjukt lång tid för mig att få upp ett inlägg, på grund av långsam dator..
Det här inlägget tar det cirka 45 minuter för att publiceras från det att jag startar datorn. Om jag ska ha med bilder så tar det alltid över en timme om det inte är en bild som redan finns i arkivet. 
   Jag har ju vant mig och det är knappast hela världen att behöva använda sitt tålamod. Men jag kan aldrig "slänga upp ett inlägg" och det kan faktiskt vara lite frustrerande att vänta i tio minuter på att en bild ska laddas upp i redigeringsprogrammet. 
   Men, bättring syns inom snar framtid!
I tjugoårspresent fick jag en dator som ännu inte är köpt men jag hoppas hinna göra det innan årsskiftet. (:
Så snart ska det nog dra igång med bloggandet!
 
 

Jag lever

Men jag har varit slutkörd i två veckor nu och har äntligen tid att vila. Bloggen får helt enkelt vänta.
God jul allihopa!
 

Julpyntandet

Jag och Astrid julpyntade ju i stallet i söndags. Vi vill väl inte skryta (jo, om vi vill!) men det blev faktiskt riktigt bra!
Såhär såg det ut när vi pyntade (:
 

London, tredje gången gillt

Snart åker vi till flygplatsen och jag åker till London för tredje gången på en månad (:
Det ska bli hur kul som helst och vi ska ju till och med gå på Olympia Horse Show!
Dessvärre har jag inte hunnit schemalägga något på bloggen som jag först tänkt att göra.. Så här blir det tyvärr lite dött i några dagar. 
Men jag kommer hem den 22:a och kameran hänger med till London så då kommer det upp en del.
Ha det så bra så länge!
 

Lizzie

Igår red jag ju alltså Lizzie.
Det var väldigt nyttigt och skönt att få rida när Eva såg på så jag kunde få lite tips. Jag hade ju helt fel uppfattning om hästen!
Jag trodde att hon skulle vara seg när hon inte har kommit in i sitt legendariska powerläge då hon tydligen går på som en stridsvagn i all evighet och hur fint som helst.
Men inte var det en tung och seg häst inte. Istället blev hon lätt springig och jag gjorde helt fel till en början som lät henne gå i ett ganska högt tempo med avsikt att tagga igång henne. Istället är det viktigt att verkligen hitta takten och få energin från en riktigt bra grund form.
   Jag fick aldrig riktigt till det men det gick väl helt okej ändå. Tror att jag har fattat hur man ska göra och förhoppningsvis kan jag få en träning den 26.e.
Lizzie är väldigt mycket häst! Hon är lite lik Pippi i kroppen. Ganska rejäl men ändå proportionerlig. Pippi är ju någon storlek mindre och därför, under snälla dagar, mer lätthanterlig än Lizzie på 165 cm. Många tycker nog att det är ganska litet, men det är jag också.
Men det ska väl gå det här! Det viktigaste är väl att jag inte vanvårdar hästen under julen. ;)
 

Lucka 19 - Matcha i jul

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Visst är stickade tröjor och koftor med juligt motiv mysiga? Ta tröjan till stallet och matcha snyggt med schabrak och benlindor!
(Inga stackars Angorakaniner har plågats för att de tröjor som jag visar här skulle tillverkas!)
 
Grått
 
 
 
 Rött, svart och vitt
                                           
 
 
           
 
 
 
Marinblått, vitt och rött
 
 
 
 
 

Lucka 18 - Världens bästa julklapp

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!

Kan detta vara världens bästa julklapp?
 
 
 

Rida!

Idag ska jag äntligen få rida!
Har inte suttit på en häst på flera veckor nu och börjar känna av abstinensen.
Egentligen längtar jag inte efter att få rida på Pippi. Jag vet att hon behöver vila nu och ser det som en helt naturlig och nödvändig period. Hon mår bäst av att få ta det lugnt ett tag och jag ser istället fram emot all härlig energi som hon kommer att ha när det är dags att sätta igång henne.
 
 
   Idag ska jag rida på Lizzie. (:
Ägarna åker bort över julhelgen och då ska jag passa henne. Så idag ska jag få känna lite på henne när stormatte är med och kan ge mig lite tips.
Det ska bli riktigt kul men jag är faktiskt lite nervös. Tänk om jag rider henne uruselt? Jag känner inte riktigt att jag har något grepp om min nivå i ridningen.
Joppe red jag ju runt på i nästan sex år och det gick ju bra och vi utvecklades. Men jag satt nästan aldrig på en annan häst. När vi köpte Pippi och det gick bra det med så tänkte jag att min ridning är väl kanske inte så pjåkig ändå! Men jag kanske bara har världens tur med fina hästar som gör det enkelt för mig..
Nej, nu ska jag inte deppa ihop här! Jag ser fram emot att få rida en annan häst och Lizzie verkar väldigt trevlig.
Jag ska såklart göra mitt bästa så får vi väl se hur det går!
 

Zorro!

Här är vår skylthäst Zorro på jobbet!
Han är riktigt löjligt julfin nu alltså
Täcke, schabrak och nosludd är från Ekkia. Det röda tränset från Zilco, benskydden är från Catago och grimman är Jan Brinks kollektion från Hansbo.

Lucka 17 - Pepparkusar

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Nu börjar julstöket ta plats på riktigt!
Även om jag inte är så himla engagerad här hemma när det kommer till bakande egentligen så tycker jag ju att det är gott att ta del av resultatet och då borde jag väl kanske hjälpa till mer. Jag får nog ta mig i kragen och göra några plåtar pepparkakor så att jag förtjänar att smaka på dem senare.
Men vilken är egentligen den bästa pepparkaksformen?
Jag tycker bäst om små granar, stjärnor, hästar och hjärtan. De blir liksom godare när de är små och har fina former. Hur fina mina kakor sedan blir är en annan femma..
Det kanske sitter några där ute i vintermörkret -eller nej ute hoppas och antar jag att ingen sitter- och tycker att de traditionella pepparkakorna är lite trista och uttjatade.
Då kommer här ett lass med inspiration!
 

Dagens outfit!

                          
 

Tisdag 17-12-13

Åh vad jag var trött när jag skulle stiga upp idag!
Då fick jag nog ändå tillräckligt med sömn tror jag men det var ändå inte lätt. Till sist masade jag mig upp och tog på mig tofflor och kofta och gick ner och gjorde gröt.
Det får bli gröt till lunch också för jag hinner/orkar inte göra något mer. Ibland har jag verkligen inga idéer alls till vad jag ska äta och då vill jag inte ha någonting. Men det vore ju dumt. Äta bör man annars dör man!
Gröt är ju inte det roligaste alternativet, särskilt inte om det är andra portionen för dagen, men det är ju helt okej nyttigt och mättande.
 
Idag sticker jag till stan igen för att leta efter mer julklappar. Har ett hum om vad jag ska köpa nu utom till pappa. Har någon förslag?! Kan verkligen inte komma på någonting.
Standard är böcker eller något han kan ha i köket men jag vill komma med något nytt. Kanske en upplevelse, men vadå i så fall? Nej usch vad jobbigt det här är! Han önskar ju sig inte ens något..
 
Den där pappan ska ta tjockis-Figge till veterinären idag.
Figge fick ett sms igår haha! Det stod något i stil med: "Hej Figaro! Du har en tid kl 08.20 hos veterinären imorgon tisdag. Välkommen!" Så gulligt haha!
Figge bröt benet ganska ordentligt i november. Vi har ingen aning om vad som hänt men det var totalt krossat. Den lille stackarn fick en platta inopererad och har fått vara inomhus sedan dess. Men herr knubbis är ganska bekväm av sig och har knappast lidit av det!
   Nu får vi se hur han har repat sig. Jag har inte tyckt att han haltat så mycket det sista och han är pigg och glad och leker mycket. Dock har han gått upp ännu mer i vikt..
 

Miljöträning!

Igår när jag och Astrid var i stallet hela dagen (utom när vi gick hem till mig och åt pizza) tog vi tillfället i akt och miljötränade våra pållar.
Vi drog fram lite grejer ur hinderförrådet som vattenmattor, en presenning, ett litet plastträd och några svampar som är hinderdekoration ibland.
Astrid och Roger har miljötränat lite förut och hon sa att han är mycket lugnare än vad man kan tro. Den vita kusen vågar nämligen inte gå ut i skogen och blir lätt stressad i vissa situationer, så man kan tro att han är världens fegis.
Men inte Roger inte!
Han gick utan problem rakt över och på vattenmattan om och om igen. Presenningen var nemas problemas och reagerade inte ens när Astrid la den på honom lite löst så att den gled av när han gick.
   Så otroligt duktig och cool, riktigt kul att se honom sådan!
 
Pippi var aningen skeptisk till en början, men inte nervös på något vis. Hon tyckte bara att det var väldigt viktigt att bita hårt i allt innan man prövade något mer. Hon bet av en prick från en flugsvamp!
  Efter lite funderande gick hon duktigt över vattenmattan och till sist även presenningen. Hon var aldrig nervös eller ängslig över att gå på saker utan ville bara kolla läget först. Klok tjej!
   När jag släpade presenningen bredvid medan jag ledde henne så tyckte hon nog att det blev lite jobbigt. Hon ville liksom ha koll på var den var hela tiden och försökte vända ibland. Men hon var aldrig dum eller olydig.
Jag testade samma sak som Astrid och la presenningen på henne för att sedan låta den glida av. Det tyckte hon var ganska obehagligt och började trava ifrån den lite men stressade aldrig upp sig mer än så.
 
Jag är så himla nöjd med min fina häst och ser fram emot att utveckla detta! Mer träning så att hon till slut kan gå helt obehindrat med presenningen bredvid.
Kanske att man kan prova att rida ett pass när hon är igång och ha folk som gör "läskiga grejer" men få henne att fortsätta vara fokuserad på mig.
Än så länge är det här inte dåligt för en femåring!

Lucka 16 - Gör egna julkort

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Att skicka brev verkar ju i princip ha dött ut. Man mailar eller chattar istället vilket såklart är mycket bekvämare.
Men julkort tycks väl ändå överleva ett tag till? Det hoppas jag i alla fall!
   För att göra det extra roligt kan man ju fixa egna julkort för att göra det så personligt som möjligt. Kanske med en bild på sig själv med familjen för att visa vem hälsningen är ifrån, eller något som personen som ska få kortet tycker om.
   Åter igen vill jag rekommendera PicMonkey! Ett enkelt, till stor del gratis och kul redigeringsprogram på internet.
Precis som senast jag skrev om PicMonkey så föreslår jag att man förminskar bilden. Det blir lättare att hantera den då. 1000 borde vara lagom för ett julkort.
Jag tänkte visa tre olika Julkort för att få igång inspirationen och fantasin!
 
Kort Nummer Ett - Enkelt och mysigt
Såhär såg bilden ut från början:
En ganska bra bild om man bara vill göra något enkelt eftersom julpyntet i bakgrunden höjer stämningen. Efter att ha förminskat bilden la jag på effekten "Dusk" en aning för att göra färgerna varmare och mysigare.
Sedan letade jag helt enkelt upp en font jag gillade och skrev texten på ett ställe som jag tyckte blev fint. Valde nere i hörnet för att det ska bli lite som när man skriver en hälsning och avslutar med /Ellen eller liknande.
Detta var, som ni ser, hur enkelt som helst!
 
 Kort Nummer Två - Kul med ram!
Före:
Även den här bilden värmde jag upp en aning med "Dusk" eftersom jag tyckte att den var lite väl kall i färgerna för ett kort som ska vara roligt. 
När ramen skulle på och alla andra dekorationer lekte jag fritt med klistermärken och annat kul. 
De flesta hittar man under temat (som man kommer till via snöflingan längst ned) Santa Land eller Winter land.
Kullarna är bara cirklar som jag placerat långt ner på bilden.
 
Kort Nummer Tre - Vintrigt och vackert
Orginal:
Den här bilden är inte ens tagen på vintern, vilket man ganska tydligt ser här. ^
Men med lite glitter och dekoration så tänker man inte på det!
Jag gjorde faktiskt inget för att få själva fotot att se ut som att det är från december, utan la bara på stjärnor från temat "Celebrate" och dekorationer från "Winter land". 
Liksom första kortet - superenkelt!
 

Vad händer här?

Hade mysigaste dagen i stallet någonsin med Astrid igår!
Vi pyntade hos Pippi och Roger och gjorde sedan det här:
Berättar mer ikväll med lite kul bilder. (:
 
Ha en grym dag allihopa!

Lucka 15 - Jul på Askim

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Nu är det julpyntat i större delen av stallet och det är hur mysigt som helst! Det doftar granris och det glittrar och glimmar på hästarnas boxar. Nu vet man att julen snart är här.
 

Lucka 14 - En god gärning

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Mitt i all julstress är det kanske ibland dags stanna upp och fundera på vad som verkligen är värt att bry sig om.
Alla julklappar, mat och dekorationer runt om är kanske inte så viktigt om man sätter det i perspektiv.
Julen ska ju handla om kärlek, sympati och att bry sig om andra. Passa på att ägna en tanke och kanske ett bidrag åt de som har det svårt.
 
Från Svenska Hästars Värn's hemsida:
Svenska Hästars Värn är en ideell förening. Med vår räddningsverksamhet tar vi hand om vanvårdade hästar och ge dem ett nytt tryggt liv. Föreningen övertar ägandet av hästar som omhändertagits av myndigheterna, vi rehabiliterar dem fysiskt och psykiskt och placerar ut dem i noga utvalda trygga foderhem.
 
 
Gå gärna in på Svenska Hästars Värns hemsida och ta en titt på de olika sätten du kan hjälpa till på. Det finns olika nivåer och allt gör skillnad.
Ge en häst som har farit illa en ljus framtid i julklapp!

Lucka 13 - LusseBullen

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Ärligt talat, av våra katter favoriserar jag helt klart Bullen.
Jag behöver inte gå in på varför eftersom jag inte riktigt vet själv och det spelar inte någon roll. De andra två är ju jättefina ändå.
Min Bulle är så himla fin och mjuk och gul.
Mamma hade lagt fram lussekatter på morgonen till mig och Malin.
Jag gick ut från köket och efter någon minut hördes dunsen av en fyrakilos gul katt som hoppade ner från köksbänken. Bullen satt på golvet och slickade sig nöjt om munnen.
På bänken låg alla lussekatter kvar. Men vid närmare undersökning var de fulla av "sprättmärken" och russinen var borta.
 

Nätverksproblem..

Jag har verkligen inte kunnat lägga upp något alls nu eftersom mitt internet har vart supersegt och inte minst när det kommer till Blogg.se ):
Men nu verkar det rulla på igen så jag ska försöka få upp lite grejer här ikväll och sedan köa inlägg till senare. 

Lucka 12 - Julpynt i stallet

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Jag sitter och klurar lite på hur det ska pyntas i stallet i år. Granris och kottar känns som en bra idé och kanske lite snören och clementiner för färgens skull.
Letar runt på nätet efter inspiration och vill dela med mig av det!
 
 

Dagens outfit

Fast min halsduk var röd.
 

Lucka 11 - Sött som socker

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 

Lucka 11 blev tyvärr lite försenad på grund av problem med internet. Men här kommer den!
Snubblade över en av de här bilderna och kunde inte låta bli att leta upp fler på Tumblr.
 

Segt nät

Jag har fortfarande problem med mitt internet och bloggen blir då ibland svår att nå. 
Sedan är det också en riktigt stressig vecka på jobbet med massor att göra så jag är sjukt trött när jag kommer hem och vill bara sova i hundra år. 
Imorgon har jag två jobb och undrar lite hur det ska sluta för min del..
 
Planerna för helgen är trevliga och jag får väl tänka på det när det blir jobbigt runt om i vardagen.
Jag ska vara i stallet så mycket som jag bara kan för att kunna slappna av ordentligt. Jag har nog aldrig uppskattat det stället så mycket som nu. Man känner sig behövd och tillfreds när man gjort saker som måste göras men kan ändå ta det lugnt och man är omgiven av grymma vänner och fina hästar.
   På lördagen ska jag följa med till Sandra när det är hoppträning för att fotografera. Det blir första gången inomhus med mitt teleobjektiv och jag är nog lite väl förväntansfull. Tänk om det inte blir så bra som jag hoppats på? 
Det ska alla fall bli roligt att följa med och titta på hoppningen!
På söndagen ska jag och Astrid julpynta hos Pippi och Roger. Vi brukade göra det hos Joppe tillsammans så det känns liksom rätt att göra det med henne.
Jag funderar på att ha clementiner med kryddnejlikor. Fatta vad gott det skulle lukta i stallet!
 
 

Dödstrött

Igår natt såg jag Hobbit - The desolation of Smaug.
Jag har ännu inte riktigt återhämtat mig från den förlorade sömnen och känner mig stundtals som en zombie. Att jag var hur trött som helst redan under dagen igår kändes ju inte som en bra start.
Filmen blev hur som godkänd med en enorm topp i form av draken him self och en trist klyschig dal med en fjantig romans.
 
Pippiluren fick gå på promenad runt slingan denna kväll med mig och mamma.
Det kändes som att rasta en hund haha! Hon gick med mulen i marken och sniffade som om hon hade fått upp ett spår och ibland tog hon upp pinnar och kvistar och bar med sig en bit.
Vi gjorde halter ibland och hon lyssnade fint varje gång. Hon verkade vara på riktigt gott humör ikväll och vi hade det trevligt ihop (:
 

Lucka 10 - Rätt tid att glittra

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Att ha ridutrustning som glittrar har jag lite blandade känslor för. Det kan bli lite för mycket och fjantigt men i lagom mängd och färg tycker jag att det är ganska så snyggt.
Under vintern känns det dock mer än ganska snyggt, det är helt rätt att gnistra i vinterkylan!
Här är några snygga glittrande grejer i olika prisklasser. Det måste inte kosta för att man ska kunna glänsa men ibland är det också kul att ha exklusiva prylar av hög kvalitet.
        
 
Hahah, allt är visst svart! 
Men svart och strass är snygga kontraster
 

Olympia Horse Show, Shetlandgalopp

Jag ska med familjen till London mellan den 19:e och 22:e.
På något märkligt vis har jag och mamma lyckats övertala den icke hästintresserade halvan av familjen att följa med på London Olympia Horse Show. Exalterad till tusen!
 Hittade ett urgulligt klipp på det minsta dressyrekipaget någonsin på Hippsons hemsida och kom då vidare till en video med shettisgalopp från Olympia förra året.
Detta ska jag alltså titta på strax innan jul. Visst är de söta!

Longering

Vädret blev ju inte så trevligt som jag hoppats på igår. Kallt och fuktigt och fruset på slingan. Det fick bli longering i ridhuset istället för promenad.
 Pippi skötte sig fint! Över förväntan faktiskt. Ett litet skutt i luften med ett pip som ljudeffekt blev det men annars var hon superduktig (:
Hon bytte gångart när jag bad om det och höll en bra takt och lagom tempo. Inget rusande. Det var riktigt kul att se hur fint hon rörde sig och att hon var så glad! Hon fattade galopp helt okomplicerat i båda varven och var fokuserad och duktig.
   Jag har lite ridabstinens men den som väntar på något gott..
Riktigt härligt att se henne så här och jag har inga tvivel på att hon kommer ha gott om positiv energi i kroppen när det är dags för igångsättning om några veckor.

20 år!

I fredags fyllde jag alltså 20 år och det kändes jäkligt bra!
Jag har sett mig själv som 20 ett tag nu eftersom många vänner runt om har hunnit fylla det och jag är ju lika gammal som dem. Så när någon har frågat hur gammal jag var svarade jag oftast 20. Ibland fick jag senare tillägga att det inte är förrän i december jag fyller år. Men nu känns det himla skönt att faktiskt vara 20.
Jag är ju vuxen nu. Eller? Jo. Jag känner mig faktiskt rätt vuxen trots att jag kan vara fjantig ibland.
Min pappa är kungen av fjantar (det är det inte bara jag som tycker) och han är ju över 50. Då måste han ju räknas som vuxen trots beteendet.
 
På fredagen hade jag mexikansk fest hemma med vänner.
Vi hade musik på spanska, sombreros, en piñata och mexikansk plockmat. Det var verkligen hur kul som helst och jag tackar alla som kom!
Dagen efter blev det stor släktmiddag med vegetarisk risotto och ekologiskt vin. Tack mamma som tog hänsyn till mina önskemål och gjorde det hur bra som helst!
 
Jag fick många fina presenter men några var extra bra. Ett schabrak, marinblått med guldpasspoal. Det blev lite fel med färgerna dock (guld var det som det skulle vara) så jag bytte det idag.
Av min moster fick jag gröna boots till Pippi som matchar ett grönt schabrak som jag redan har.
Malle gav mig ett presentkort på Panduro som jag använde igår och av pappa fick jag en bok om en katt (som ser ut som Bullen). Det sista låter lite konstigt men boken verkar väldigt bra!
 
Jag hade helt enkelt en grym helg och jag trivs med att vara 20 år!

Lucka 9 - Tolkning

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Någon som tycker att det är jobbigt med all snö under vintern? Begränsar det ridningen?
Här nere i Göteborg gnäller vi när marken fryser men i Jukkasjärvi har ridklubben Iskalla Ryttares Förening KM i tolkning. Hur coolt är inte det (bokstavligen talat)?
 
Visst blir man sugen på att testa? 
Frågan är om det är något för mig.. Såhär såg det ut senast jag försökte åka skidor.
Det är värt att tillägga att detta var snart fyra år sedan.

Kvällssol

I lördags gav kvällssolen en sista glimt över de snöfläckiga hagarna uppe på backkrönet och färgade himlen rosa innan den försvann. Hästarna var fina och nyfikna vilket gjorde mig som hade kameran med väldigt glad.

Vad är klockan?

Tittade på klockan på datorn och trodde nästan att den gick fel! Det känns som att den är typ tio, inte åtta.
   Jag och mamma kom nyss från stallet (vilket vi brukar göra jättesent, säkert därför jag är förvirrad). Pippi fick kvällsmat i form av betfor med vetekli och lite extra hö så hon har något att pilla med en längre stund. Hon blev ordentligt ryktad och jag tjärade hovarna för att behandla hennes strålröta.
   Under veckan som kommer ska jag försöka hinna gå lite mer med henne.
När marken fryser och snön ännu inte har lagt sig som ett tjockt täcke så är tyvärr slingan runt stallet väldigt ojämn och obekväm att gå på. Slingan i skogen däremot är platt och bra men där finns ingen belysning så efter klockan fem så är det kört.
Jag hoppas på fint (inget regn) väder så jag kan ta mig ut med min tjej. Annars blir det kanske lite longering i ridhuset.
   På lördag kommer kiropraktorn och vi får se hur det går för Pippi i kroppen.
Jag undrar hur vilan har påverkat henne. Å ena sidan så har hon ju inte tränat ryggmusklerna som hon borde, men å andra sidan så har hon ju heller inte belastats på något vis. Vi får se vad Svante hittar helt enkelt!
 
Nu ska jag sätta mig och redigera bilder och kanske pyssla lite. Har nämligen varit på Panduro och handlat för över 300 spänn! Tur att jag fick presentkort där i födelsedagspresent.
Även Kringlan hoppas på fint väder så han kan vara ute och skutta!

Lucka 8 - den första snön

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Nu är nog snön påväg att regna bort. Men jag hann till stallet på förmiddagen och tog lite bilder på Pippi och Nicy som fick gå ut i hagen en stund innan lunch. 
 
 

Grönt är skönt!

Vet inte om någon har lyckats missa det men jag gillar ju färgen grön en aning. Det slog mig att jag har en del kläder i denna kulör..
När jag skulle ta fram min gröna vinterjacka idag fick jag lyfta undan några andra jackor för att komma åt den. Först den gröna vindjackan - min favorit. Sen den gröna regnjackan och efter det den gröna vårjackan. Där längst in hängde min fina varma gröna vinterjacka som jag köpte på Euro Horse för ett par år sedan.
 
 

Lucka 7 - Ferrero utan tomteluva

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Det var tänkt att inlägget skulle heta "Ferrero i tomteluva". Men det stämmer ju inte riktigt..
Jag tog med kameran till stallet men blev lite besviken över att inga ridskolehästar var ute i hagen så jag kunde ta bilder på dem med den första snön. Då föreslog några tjejer att Ferrero kunde stå en stund på gången med sin nya fina grimma och med en tomteluva. Ferrero höll inte med om att detta var en bra idé.
 

Bortkopplad

Godmorgon världen!
De senaste två dagarna har jag nästan varit helt utan internet. Det fungerade lite till och från i ett par minuter åt gången, men det var tyvärr omöjligt att kunna få upp något på bloggen.
Lucka 7 kommer alldeles strax, och innehåller bilder.
Under dagen ska jag försöka lägga upp lite andra grejer också om jag får tid. Jag har ju fyllt år och har en del att berätta! (:
 
Utanför är det alldeles vitt och jag hoppas verkligen på en fin vinterdag. Sofia smsade och föreslog att vi skulle ta lite vinterbilder idag. Jag sa självklart ja till det och ska nog snart gå till stallet med kameran i högsta hugg. Hoppas på att det hinner ljusna lite så det inte blir för mörka bilder.
Ha en fin dag allihopa!
 

Lucka 6 - Chicke

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Idag är det min födelsedag och jag funderade på att ha en lucka som handlar om mig. Kanske lite nostalgi tänkte jag och letade då bland gamla bilder i datorn.
Då hittade jag den här. Det här är Chicke. En av världens finaste ponnyer. Han förtjänar en egen lucka.
Mamma fick honom när hon var tolv och han var tre. Av vad jag har förstått så var han en ganska busig och het ponny men hoppade som bara den.
  När jag lärde känna Chicke hade han blivit en gammal farbror. Trots hans knappa 128 cm tyckte jag att han var en stor och lite läskig häst. Han gick ju så otroligt snabbt vart man än skulle.
   Jag vet faktiskt inte helt säkert, men Chicke var nog den första häst som jag någonsin satt på. Jag har ingen som helst aning om hur gammal jag var och minns inte tillfället det minsta.
Men något jag däremot minns väldigt tydligt är hur jag ryktar honom i boxen och det fastnar tonvis med päls på den pyttelilla piggborsten när han fällde sin vinterpäls. Den tog vi sen och la utanför stallet, så kom fåglarna och hämtade det för att bygga bo.
Jag minns hur jag leder honom från hagen i ett grimskaft med stora knutar på. De var väldigt praktiska för då visste jag var jag skulle hålla. Mamma eller morfar gick alltid bredvid.
Jag minns hur jag och morfar gick till stallet på kvällarna för att ge Chicke och Zorba sin betfor. De hade varsin liten namnskylt som jag hade gjort i slöjden i trean.
Jag minns dagen som jag tog det här kortet. Massvis med snö och hur mysigt som helst. Jag hade precis börjat använda kameror på egen hand och tyckte att det var kul.
 
Chicke blev 35 år gammal. Han levde världens bästa pensionärsliv hos morfar men på slutet fick han dåliga tänder och sedan orkade inte kroppen mycket mer.
Jag kan bara le när jag tänker på honom. Han hade levt klart och jag har honom att tacka för många fina minnen.

Blåsigt värre

Fy sjutton vad det viner där ute i mörkret! Snö är det också.
Det sistnämnda brukar jag tycka om men kanske inte när det slungas omkring och kommer in under kläderna trots att man har stängt så gott det går.
Det var jag som hade insläppet idag och jag tyckte att pållarna kunde gå in redan vid fyra på grund av vädret.
De var ganska lugna och snälla men det var skönt att jag fick hjälp av Ann eftersom man själv vill vara ute så lite som möjligt och hästarna när ju mycket mer lätthanterliga om det går snabbt och smidigt att ta in dem.
   Pippi fick mat och en ordentlig rykt för att få igång blodcirkulationen. Inte för att hon var så kall men jag kände för att pyssla om henne lite extra idag. Hon var supermysig och det blev mycket gosande.
Pippi tar gärna tag i grejer på kläder som dragkedjor, snören och flärpar och sedan drar hon i dem. Lilla tjejen alltså. Men annars är hon försiktig och snäll när hon nosar en på kinden och pussas lite.
 
Av självklara skäl blev det ingen promenad idag men det led hon knappast av. Efter flera timmar i blåsten var det nog skönt att stå inne i stallet.
Jag är dock glad att de fick komma ut idag! Hagarna ger hästarna rätt bra möjlighet att stå i lä eftersom de är i en backe och det regnade ju inte så mycket egentligen.
Imorgon får Pippiluren ha på sig det fodrade regntäcket med hals. Det blir premiär för det och hon kommer vara så fin oavsett hur mycket det blåser.
 
Vädret utanför:
 

Lucka 5 - Julklappar till hästen

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Fortsättning på julklappstemat men nu fokuserar vi på hästapållarna som vi tycker om så väldans!
Jag har faktiskt funderat lite på det här med julklappar till hästar. De skulle ju såklart inte bry sig ett smack om vi lät bli att köpa något. Det känns ju kanske skönt på sätt och vis, men samtidigt blir det mycket svårare att ge hästen något den faktiskt uppskattar.
Ett nytt schabrak eller snygga benskydd är knappast en bra julklapp tycker jag. Klart att hästen blir fin men ärligt talat så skiter ju den fullständigt i vilka färger ni har på er. Jag tycker att om man vill ge sin älsklingshäst något så ska man tänka ut lite saker som den faktiskt kan uppskatta.
Men det är kanske inte helt lätt, så här är några tips!
 
Ett extra skönt täcke!
 
Täcken är ju något hästarna måste ha ibland och kanske en självklar grej att köpa om du har egen häst oavsett tillfälle. Men hur bra sitter egentligen täckena?
Lägg ner lite extra tid och kanske ett par hundralappar till för att hitta täcket som sitter perfekt på din häst. Ett täcke med riktigt skönt foder eller kanske precis exakt rätt tjocklek.
Kanske har din sköthäst på ridskolan ett gammalt ärvt innetäcke som har lagats några gånger och glider runt under natten. Hansbo och Jackson till exempel har fina innetäcken som inte är så dyra men av bra kvalitet ändå.
Tänk bara på att noga ta reda på vad hästen som ska ha täcket har för storlek. Fråga gärna i affären vad som borde passa den "modellen" som hästen är. Lite grov, lång eller kort i ryggen eller kanske väldigt nätt?
 
Anatomiskt träns!
Att sätta på hästar en massa utrustning som sadel och träns, martingal, olika bett och allt som finns är ju egentligen inte det minsta naturligt för djuren. Men nu vill vi ju gärna rida på dem och för att underlätta för oss så krävs utrustningen. Då kan man ju åtminstone se till att utrustningen är så bekväm som möjligt.
   Anatomiska träns är utformade för att ge så lite obehag som möjligt för hästen. Inget koncentrerat tryck på olika ställen i ansiktet eller nacken. Något som är typiskt för såna träns är att nackstycket är bredare och svängt så att det sitter lite längre bak och inte trycker precis vid öronen.
   Det här är en julklapp som är lite dyrare men absolut uppskattad!
Det är nästan så att jag får dåligt samvete över att inte själv ha tänkt att köpa ett inom snar framtid..
 
Mumsig röra!
 
Säkert en av de saker hästen skulle uppskatta allra mest!
Rör ihop något smarrigt av hästens favoriter. Blanda betfor (inte om hästen inte brukar få det!), morötter, äpplen, knäckebröd och allt du kan tänka dig att din vän skulle gilla.
Om du ger det till en häst som du inte brukar ge annat än kanske morötter till, till exempel en sköthäst, så ska du tänka lite extra på vad du blandar i. Ta inte något som anses vara kraftfoder, som havre eller pellets. Det är för mycket energi och protein i det för att ge som något extra. Om du är osäker på om någon ingrediens bör vara med ska du nog strunta i det eller fråga hästens ägare om det är okej.
Men de saker som jag nämnde förut går alltid bra!

Lucka 4 - Gott på julbrödet

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Inte förrän på senaste tiden har jag haft behovet av att ta med mat eller ens mellanmål till stallet.
Eftersom jag bor så nära har det alltid funnits möjlighet att hinna hem och äta innan eller till och med gå hem för att äta och sedan gå tillbaka.
Men nu när jag ibland måste gå direkt från jobbet till stallet för att hinna med allt som ska göras så är det viktigt att jag tar med mig något att tugga på för att ens orka mocka.
 
Jag tycker inte om att äta samma hela tiden och vill gärna variera mig så mycket som möjligt. Det är kul att få tips och inspiration från andra tycker jag och tänkte därför själv dela med mig av en av mina favoriter
Det är en nyttig god macka och nu i december är det naturligtvis vörtbröd som gäller!
Man kan inte precis kalla det för ett recept för det är så enkelt.
 
På mackan har jag:
Morotsskivor, rödbetsskivor, paprika och hackad vitlök.
Man kan naturligtvis lägga till och ta bort som man vill. Det jag absolut rekommenderar är rödbetor, råa. En sjukt underskattad grönsak(?) som är godast när den är rå. Då är den söt och knaprig.
Mitt tips är att skiva allting väldigt tunt så blir det extra gott. Vörtbrödet är absolut det bästa med hela mackan!
 
Hur ser din favoritmacka ut? (:

Mycket på jobbet

Hola amigos!
Tänkte bara dra lite snabbt hur läget ser ut nu.
Jag jobbar nio till tre varje dag på Horsemeup.se den här veckan istället för tio till två. Det beror på att vi har fått sjukt mycket beställningar när vi hade rea och det är alltså väldigt mycket att packa och skicka ut till kunder.
Efter jobbet har jag en del grejer att göra. Pippi tar ju naturligtvis upp nåra timmar om dagen trots att hon inte rids nu. Det ska ju ändå mockas och ges mat, förbereda den där maten och borsta så hon håller sig fin. Vissa dagar går vi på promenader men inte varje.
På fredag fyller jag år och ska ha födelsedagsfest hemma. Det är mycket som sa planeras och inhandlas så det tar en del tid också.
Bloggen är tyvärr inte prio ett i allt det här men jag försöker att få upp ett par inlägg om dagen ändå.
 
Hoppas ni andra får en grym dag!
 

Lucka 3 - Julklappstips

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Jag har den dumma vanan (som jag säkert delar med många andra) att vara riktigt sent ute med julklapparna. Det har hänt mer än en gång att jag sprungit i panik på Nordstan på Julaftons förmiddag (!) och letat presenter.
Det brukar alltid sluta väl, men det hade ju kanske varit skönt att kunna andas några dagar innan ju för en gångs skull. Jag har alltså tänkt testa att vara ute i god tid det här året.
 
Julklappar blir ju bara ännu bättre om de är personliga. Är det så att du är omgiven av tråkmånsar som inte önskar sig något och därför har svårt att hitta inspiration? Inspireras då av dig själv!
Har man inte önskat sig något särskilt så får man skylla sig själv. Det här är din chans att inviga din närmsta bekantskap i hästarnas värld (med presenter som ändå uppskattas)!
   Jag råder naturligtvis ingen att köpa ridkläder till dem som fnyser åt bajslukt och inte vågar gå närmare en häst än tre meter. Men det finns säkert något som kan uppskattas trots att det har med våra fina fyrfota vänner att göra.
Se och lär!
Suit up Pappa!
Han måste ju förstå att han blir hur stilig som helst i såna här detaljer.
 
 
Gör pojkvännen till din ponny, utan att han riktigt själv förstår det. Skitsnygg tröja för ponnygrabben som är säker i sin manlighet och har nemas problemas med rosa.
Hästar är inte alltid superkul och det är kallt och smutsigt i stallet tycker hon. Men smycken och väskor går alltid hem och så länge det är snyggt spelar väl egentligen inte temat någon roll?
 
..eller någon annan yngre släkting som förväntar sig paket från dig.
Här finns möjlighet att börja i god tid och kanske faktiskt få ungen att tjata sig till en ridskoleplats om något år eller så.
Själva hästlukten kanske man ibland är lite ensam om att tycka riktigt mycket om. Men det finns andra härliga dofter i ett stall som säkert uppskattas! Eller..?
 

Lucka 2 - Fotoredigering, Vintertema

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
När jag lägger upp foton här så är de nästan alltid redigerade.
Vissa tycker säkert att det är fusk men jag "överredigerar" aldrig och om jag verkligen är nöjd med en bild så låter jag bli helt.
Anledningen till att jag redigerar över huvud taget är för att det är ju mycket trevligare att titta på en riktigt bra bild än en ganska bra bild.
 
Jag tänkte hur som helst ge några snabba tips på hur man kan redigera en bild lite lätt och enkelt få den att se vintrig ut på ett snyggt sätt. (:
Såhär kan en bild se ut före:
Och sen efter:
Eller
Före:
Efter:
 Inte överredigerat som ni kanske ser, men en annan känsla ändå.
 
Jag redigerar oftast i PicMonkey, ett enkelt gratis redigeringsprogram på internet.
Den enklaste metoden för att få vintriga bilder är att använda effekten "Chill" som man hittar under temat Winterland.
Beroende på hur mycket du vill att bilden ska se redigerad ut kan du "fadea" effekten mer eller mindre. Jag personligen föredrar när det ser naturligt ut och fadear så mycket som möjligt utan att förlora effekten.
Vips, så ser bilden mycket vintrigare ut!
 
Det finns dock en nackdel med den här effekten. Nackdel och nackdel, det beror såklart på vad man vill ha för resultat. Kontrasterna i bilden höjs och där kontrasten redan är ganska hög i originalet kan motivet bli alldeles för mörkt.
Då kan man istället välja att först höja ljuset i bilden, eller (att föredra) sänka färgtemperaturen i den vanliga färgbehandlaren.
 
Något som jag alltid gör med bilder som har någorlunda kvalitet och ska upp på bloggen är att jag minskar storleken på "Resize" till det antalet pixlar som jag har tänkt för bilden på bloggen. Oftast är det 700.
Bilden kan påverkas lite av det och då får man höja skärpan på "Sharpen".
Höj dock aldrig mer än till 3! Då blir bilden helt fördärvad. Jag brukar ta 2.
    När man har gjort detta passar bilden utmärkt i storlek till bloggen och blir inte brusig som den annars skulle blivit. Det kan ni se på Före och Efter bildernas skillnad.
 
Hoppas tipset var till hjälp för någon så att ni kan komma i stämning även om snön inte skulle komma än på ett tag! (:

Hej december!

Blåsigt och ruggigt var det nere i Skåne men trots det låg temperaturen på åtta plus och här och var stack blommor upp. Märkligt.

Ny vecka

Nu blir det inget Londonbesök på ett par veckor och jag är alltså hemma i Göteborg ett tag.
Det känns ganska skönt. Då finns det ingen press på att hinna färdigt med saker för att jag ska iväg någonstans.
Dagarna är helt enkelt normala med arbete fram till klockan två och sedan stallgöra.
   Pippi vilar ju som sagt nu men vi ska ta en promenad hon och jag. Ut i skogen ska vi så förhoppningsvis är vädret fint även i eftermiddag.
Just nu kikar solen upp bakom granarna och världen glittrar av frost. Jag tycker verkligen om vintern!
 
På fredag fyller jag 20 och ska ha en Fiesta här hemma med mexikanskt tema. Jag har nog inte ännu förstått hur mycket jag måste förbereda dessförinnan och det kommer väl slå ner över mig på torsdag kväll eller så om jag känner mig själv..
Sombreros, ponchos och en piñata måste införskaffas!
 
Nu ska jag tvätta mig i fejset och klä mig för jobbet.
Ska försöka hinna städa hos Kringlan innan jag vandrar iväg också. Hur ska det gå? Jag sitter ju vid datorn i pyamas med ananasfrisyr och gårdagens smink utsmetat i ansiktet.
Medalj till mig om jag hinner! Eller kanske hemläxa på tidsplanering om jag inte gör det..
 
När jag senast var i London med min bästa Julle köpte jag den här tröjan på Forever 21. Hur fin är inte den alltså?
Skulle vilja kombinera med en scarf med lädermotiv om ni förstår vad jag menar.
 

Första advent

Såhär ser en helt vanlig söndag ut i Stenby för familjen.
Ut i skogen och plocka kvistar, mossa och kottar och lasta sedan in allt i bilen mellan äpplen, frysta jordgubbar och hästfoder. Inga konstigheter!
 
När jag och mamma kom hem från Skåne gav vi Pippi kvällsmat och sedan kom vi hem till huset och fick mysig julmat.
 
 

Julkalender lucka 1

För varje dag i december fram till och med den 24:e öppnas en "lucka" här på bloggen.
Det kan vara en bild, ett pysseltips, recept eller annat roligt. Tanken är att underhålla och inspirera och se till att det kommer upp något på bloggen dagligen.
Hoppas att ni gillar det!
 
Att ha en julkalender kändes som en toppenidé
och hur svårt kan det egentligen vara? 
Men min tidsuppfattning kan vara väldigt sne
och att blogga är minsann inte så bara. 
Pyssel och bilder har jag samlat på hög
och borde därför enkelt bloggen kunna fylla.
Jag vet att jag kan slappa till och vara trög
och vanligtvis brukar inläggen inte krylla.
Men nu ska jag banne mig ta mig i kragen
och banka in julen i er som här brukar titta.
Ett vintrigt och mysigt inlägg om dagen
och någon gång ska jag och Pippi ut skritta.
På något vis ska jag se till att detta hinna
och jobba in pengar däremellan.
Luckan ska vara klar innan dagens sista timma
och tidsplaner är något jag håller sällan.
Men här har ni trots alla besvär alltså lucka ett
och jag skrev den i smärre panik.
Om detta går tror jag det kan bli ganska fett
och kanske till och med magnifik!