Segt internet..

Igår var nätet så segt att det var mer eller mindre omöjligt att uppdatera bloggen. Jag hade helt enkelt inte tillräckligt med tålamod för att sitta och vänta varje gång en ny sida skulle laddas eller stirra i hundra år på när en bild ska laddas upp.
Men idag blir det bättring!
 
När vädret bestämmer sig för att sluta vara upproriskt ska jag ta min fina springare på en tur i skogen, helst vill jag rida ner mot Fyledalen men vi får se hur det blir med det. 
Någon gång i eftermiddag kommer en vän till familjen hit, han är snickare och byggde om vårt hus i Göteborg för flera år sedan. Nu ska han titta på huset som hör till stallet och ge oss tips och råd. Inte minst ska han försöka se om det ens går att renovera det över huvud taget. 
 
Jag ska ta mig lite tid och försöka fixa med film från träningen i fredags. 
Ha en bra dag, hoppas att vädret är trevligare där ni är!

Träning

Halv fyra lastade vi Pikachu i vår Värmlandsvagn och körde iväg mot Köpingebro för en ridlektion. Duktiga Pippi som gick på transporten direkt utan några som helst problem!
  Gården som Linda Jacobsson bor på har ett litet stall, ridhus och paddock.
Medan vi väntade på Linda longerade jag Pippi. Ville vara på den mindre osäkra sidan när jag skulle sitta upp sen.
   Efter att ha pratat lite med Linda om hur jag känner med min ridning just nu och vad det är jag vill ha mest hjälp med bestämde vi att ta det väldigt basic. Övergångar mellan alla gångarter, enkla vägar över ridbanan där uppgiften var att ha henne rak och aningen inåtställd i svängarna.
  Sättet som Linda instruerar på är väldigt bra tycker jag. Hon säger precis hur jag ska göra med min kropp för att komma till bra ridning och utifrån det ger jag min häst de förutsättningar som hon behöver för att kunna göra rätt.
   Pippi var ganska seg idag, hon var nog trött av värmen och när de står ute dygnet runt så sover de ju inte lika mycket som annars.
Hon var riktigt fin i traven men fy satan vad jag fick kämpa för att hon skulle fatta galopp. Istället för att svara på mina skänklar så gungade hon på i en väldigt trevlig trav, varv på varv, men det var ju inte det jag ville. Jag fick bra hjälp med det av Linda eftersom hon just sa vad jag skulle göra med min kropp för att vara riktigt tydlig, istället för att säga vad jag ska få hästen att göra.
   Utöver galoppen är jag rätt nöjd med träningen. Det var ett bra samarbete mellan mig och Pippi och som ni nog förstår tyckte jag verkligen om Lindas sätt att förklara och vad hon lade fokus på. Förhoppningsvis kan jag boka in en träning nästa vecka igen!
 
När Linda gick unghästutbildar utbildningen på Flyinge arbetade hon med Pikachus mamma, Marzipan.
De tävlade senare tillsammans i dressyr, hoppning och lite fälttävlan.
Film från träningen kommer kanske imorgon!

En ledig dag

Nyss hemkommen från Lund! Gårdagens/nattens fest var supertrevlig (:
  Idag är det inget jobb så jag ska ta mig tid och njuta av livet. Sitta i trädgården och titta på Kringlan, fixa i stallet och klockan fyra ska jag iväg och träna med Pikachu.
Mer uppdatering kommer när det faktiskt har hunnit hända något idag.

I mammas vård

Ikväll ska jag till Lund på festligheter och hinner därför tyvärr inte med min fina pålle. Så är det när det tar över en timma att ta sig till nöjet.
Men som tur är har jag världens bästa mamma och hon får se till att vilddjuret rör på sig lite. Det blir nog longering skulle jag tro.
Av den här anledningen kommer jag ju heller inte precis att ha något att skriva om idag. Men så kan det vara ibland.
 
 

Ur ett nytt perspektiv.

Hämtade ut dessa skapelser igår och var ju bara tvungen att pröva dem på direkt.
De har 15 cm klack så jag blir ca 177cm i dem. Vad jag skrattade åt världen där nere, ser den verkligen så rolig ut för dem som är gynnade med långa ben? Min familj syntes långt där nere någonstans.
Jag kan ju absolut säga att världen ser mycket häftigare ut från mitt standardperspektiv. allt är stort och maffigt ska ni veta!

Rodeohästen slår till igen

Roligt att jag skulle skriva ett inlägg om hur bra det gå för mig och Pikachu nu, så trillar jag av på direkten när jag satt upp idag.
Dock var det mitt livs snyggaste avsittning. Så fort jag satt upp gjorde hon det där hoppet hon gjorde senast jag blev avslängd. Rakt upp, sen fram och tvärstopp. Sen snurrade hon runt och stegrade sig varpå jag hamnade bakom sadeln och alldeles mjukt gled ner för rumpan på henne och landade på fötterna.
Hade svårt att hålla mig för skratt men jag kände att det inte var riktigt läge för det när Pippi syntes galoppera iväg över fälten. Hon var inte fri länge, mamma fick fatt på henne efter några rundor i andra ändan av gårdens mark. Hon håller sig åtminstone på hemmaplan.
Trots denna uppvärmning valde jag att longera henne några varv på volten. Hon uppförde sig exemplariskt.
Något förvånad satt jag upp och jag måste erkänna att jag hade lite pirr i magen. Hade jag slagit mig hade jag väl darrat som ett asplöv inför tanken att bestiga detta odjur.
 
 
 Planen var från början att rida i skogen men att ha en lös häst där är en mycket sämre händelse än att ha en lös häst hemma. Så av den anledningen höll jag mig på ett fält som de slagit och hämtat gräset från.
Det blev konditionsträning och utöver att hon var väldigt pigg och ivrig gick det bra över lag.
I början av ridningen är traven aldrig riktigt bra, det är inget go i den. Efter en stund lossnar det och hon skjuter på fint med bakkärran men jag vill gärna kunna lösa det tidigare. Driver jag med sätet så svarar hon bra men då måste jag sitta ner och jag vill inte tynga ner henne för mycket. Tur är väl då att jag har en träning med Linda Jacobsson (stallchef på Bollerup) inbokad kl fyra på fredag. Har vi tur så kan mamma filma lite.
 
Det jag ville säga med att det går bättre för oss nu är att det blir mycket mindre tjafs, hon orkar mer och vi är med varandra hela tiden. Kan tillexempel fatta galopp från skritt nu om jag har henne tillräckligt rak och samlad. Vår kommunikation känns helt enkelt bra nu.
 
 

En liten lycklig kanin

Härom dagen snickrade jag och morfar ihop en hage åt Kringlan som vi anslöt till kaninhuset som vi gjort av ett gammalt skåp.
Han såg ut som världens lyckligaste när allt var klart och skuttade runt runt i flera timmar den dagen. Att katterna kom och tittade på störde honom inte. Tvärt om, han ville leka med dem!
 

Tidsinställt

De senaste dagarna har bloggandet inte direkt varit på topp som ni kanske har märkt. Men en förbättring är på gång!
Vid 11 kommer ett litet inlägg om Kringlan upp och när jag kommer hem från jobbet ska jag sätta mig och skriva ett inlägg om min och Pippis utveckling hittills, ridpasset i söndags gick kanon utöver ett mindre raseriutbrott från Pippis sida så det känns riktigt roligt nu!
 
Det regnar och blåser här så jag är inte supertaggad över att stå utomhus fram till kl fyra idag, men jag har ju regnkläder så det ska nog gå bra ändå.
 
ADIOS!

Fyledalen

På midsommardagen stack vi iväg på cykelutflykt till Fyledalen med fika i väskan. Vi tittade på kor, fikade, begravde en död liten fågel, levde farligt vid kanten av ett grustag och cyklade hejvilt genom skogen och såg kronhjortar.
 
 

Midsommarafton

06.10 i fredags lyckades jag med nöd och näppe väcka min kära grabb, som sov intill mig på soffan i källaren.
Med min zombie i släptåg gick jag till busshållplatsen halv sju och var sedan framme på centralstationen klockan sju. Vid det laget hade Jakob kvicknat till och satt och fjantade sig medan jag åt frukost på Espresso House.
Först kom Julle och sedan Nathali och slog sig ner hos oss. När min frukost var uppäten gick vi till tåget och jag tog farväl av Jakob på perrongen, klyschigt va?
 
 
  Efter fyra och en halv timmes buss och tågresa, fylld av pistagenötter, godis och glutenfria mackor var vi framme i Tomelilla. Vi missade tåget till Ystad med några sekunder, till viss del på grund av plötslig demens hos Julle. Därför spenderades en timma i den spännande lilla staden och vi fascinerades av hur dött det kan vara i ett samhälle.
 
 
Till slut kom vi fram till staden där mina vänner ständigt påminde oss om att Kurt Wallander bor. Allt var stängt.
Ännu en gång sviker kullerstensgatorna mig, samma sak hände förra året när jag var där med Jakob.
När jag säger att allt var stängt så ljuger jag. Bäckahästen hade öppet. Ett fint café med ankor som vaggar runt på uteserveringen. Där vilade vi efter vår utmattande resa och åt en sen lunch där ingen av oss rensade tallriken.
 
Snygga, pigga och fräscha!
 
Cirka klockan fyra åkte vi tillbaka till Tomelilla och blev där upplockade av morfar och hemkörda till Stenby.
På kvällen blev det ridning, lek med Kringlan och grymt god Midsommarmiddag med hembakad jordgubbstårta till efterrätt!
Som avslutning spelade vi äppelspelet och som en annan veteran ägde jag, så att säga, skiten ur dem andra.
 

Dödstrött

Helgen har varit så bra att den förtjänar mer än en sammanfattning. Men just nu är jag helt slut efter dagen och ingen ork kan jag hitta för att skriva om min Midsommar.
Därför får det vänta till imorgon när jag är ledig, det blir massvis med bilder. (:
Nathali har tagit bilden.
 

Jag lever!

Har haft en fantastisk midsommar med mina brudar, Julle och Nathali! Det har inte blivit någon uppdatering alls men ibland får sådant lida för att man ska kunna leva livet. Vi har varit i Ystad, pysslat med hästarna och cyklat på utflykt i Fyledalen. Jag ska berätta om allt så småningom men idag ska jag först jobba. Det regnar och är mulet just nu så det känns inte superlockande att cykla iväg och tillbringa fem och en halv timme under ett litet parasoll idag, men jag överlever nog.

Majsan

 

En fin dag med dålig uppdatering

Ber om ursäkt för dålig uppdatering men jag har helt enkelt inte haft tid. Imorgon kommer den bli ännu sämre, om möjligt.
 
Steg upp tidigt och red ut innan jobbet idag. Pippihästen var duktig och snäll men hon var fruktansvärt besvärad av alla flugor och blodtörstiga bromsar i skogen så i skritten hade hon rätt bråttom.
  På jobbet var det en väldigt lugn dag. Lite tråkigt men man ska väl njuta innan högsäsongen slår till med full styrka.
När jag kom hem blev det fika med hallonsaft, vetebröd och sockerkaka. Inte helt fel!
Efter fikat och innan middagen gick jag och morfar bort till hästarna.
Jag tog ut Ponnyn och gick på en liten promenad, vi stannade och gav oss själva god andedräkt av körveln som växer intill vägen.
När vi kom tillbaka hade morfar öppnat till den nya delen som vi lagt till i hagen för att hästarna ska få mer gräs. Men nu är det som så att där växer det mycket vitklöver vilket inte alls är bra för en liten tjock ponny. Alldeles för mycket näring! Så hon får gå i en mindre del av det gamla tills de andra två betat ner lite.
När jag släppte henne sprang hon och Pippi mot varandra men fick stanna för staketet och stod och nosade. Lite sorgligt att se men det är för Ponnyns bästa.
 
Imorgon åker jag med jobbet till det fantastiskt exotiska Liseberg! Är faktiskt väldigt taggad inför det och det ska bli skönt att komma hem för en dag.
Ska träffa min Jakob och min Bulle. Saknar dem en aning, mest Bullen faktiskt, men det behöver inte Jakob veta.
Min Bulle-gulle.

Smådjuren på auktionen

 
 
 

Rutiner

Mellan halv sju och halv åtta brukar jag gå upp, idag blev det tio över sju.
Efter en frukost besående av havrefras med färska jordgubbar till plus en ostmacka sätter jag igång datorn för att kolla min mail och annat trevligt.
När jag uppdaterat mig om omvärlden går jag ut till Kringlan och ger honom nytt vatten och mat, sen går vi eventuellt på en promenad han och jag. Det ska vi idag, men först ska klorna klippas.
 
Jag måste ju så klart se efter pållarna också så det gör jag direkt efter Kringlans bestyr är avklarade.
Sen gör jag mig i ordning, tar en till macka och en kopp kaffe, packar min lunch och borstar tänderna för att till sist cykla iväg till jobbet tjugo i tio.
 
Jag har schemalagt ett inlägg med bilder på smådjuren från auktionen till cirka mitt på dagen idag. Håll utkik!

Fina Flickor!

Så duktiga både Ponnyn och Pippi var idag!
Först gick jag på promenad med den mindre av dessa två. Lyckades inte riktigt sätta ihop det splitternya tränset hon fått med sig så det fick bli i grimma och grimskaft.
Det var mycket farliga saker på vägen tyckte Ponnyn. Presenningar, vattenpölar och annat hemskt. Men hon var mycket duktig och gjorde halt så fort jag bad henne och satte igång fint igen. Smackningarna verkade hon inte riktigt fatta från början men mot slutet letade det sig in innanför pannbenet på henne.
När jag gjorde i ordning henne gick kammen sönder då jag borstade manen på henne!
 
Jag longerade Pippi idag innan jag red eftersom det inte blev någon ridning igår på grund av ett ösregn som kom in.
Hon var duktig som aldrig förr så jag höll bara på i tio minuter innan jag satt upp och red ut i skogen. Väl där blev det mycket galopp och min fina pålle har nu funnit lyckan i att sträcka ut på en lång rak väg i skogen.
När vattenpölarna som jag tidigare fått henne att gå igenom korsade vår väg tog hon ett språng. Vi hade det så sjukt kul!
Men trots att hon fick mycket eftergift och makten att bestämma tempo ett tag var det inga som helst problem att ta tillbaka henne i trav när vi skulle svänga av in på en mindre stig.
 
När man är själv i stallet får man själv stå för fotograferingen. Då är det inte lätt med fagert resultat, haha!
 
I bid thee Good night.
 

Ponnypromenix

Nu ska jag bort till stallet och bekanta mig med Ponnyn. Vi ska ta en liten promenad, men först måste man borstas!
Sen ska jag upp på min något högre flicka och ge mig ut i skogen med henne. Livet kunde varit värre!
 

Ponnyauktion del 2 - Fölen

Av någon anledning vill inte bloggen och "Mina bilder" samarbeta just nu så det blir bara bilder på fölen fån auktionen. Smådjuren kommer komma upp senare när att fungerar som det ska igen.
 
 
 

Hej världen!

Idag tog jag sovmorgon till 09.40. Inte riktigt vad jag tänkt mig men väldigt skönt med tanke på att jag var vaken till efter 00 igår.
 
Hittills har jag inte hunnit göra så mycket, städat Kringlans bur och varit ute och gått med honom när morfar klippte gräsmattan.
Hittade tre fästingar på honom! Har aldrig varit med om att kaniner har fästingar. Väldigt små var de också, hade själv en sån pytteliten på mig för några dagar sen, jag visste inte att dem kunde vara så små.
 
Snart är det lunch och efter det ska jag bort till stallet för att leta fram material till att bygga en liten hage åt Kringlan och sen gå och plocka sten på min ridbana. Det kommer upp massor ur jorden när Pikachu går där.
 
 
I eftermiddag kommer del 2 från ponnyauktionen!
Teaser
 

Ponnyauktion del 1

Idag var vi som sagt på ponnyauktion!
Den hölls på Tomelillatravet och de flesta av ponnyerna var travstammade. Där fanns föl med sina mammor, åringar, en åsna och ett smådjurszoo. Ponnyerna var Gotlandsruss och Shettisar.
Det var nästan så att man oroar sig för diabetes efter besöket, så mycket sött på en gång!
 
Eftersom datorn inte är den snabbaste blev det så sent med bilderna och jag är inte ens färdig än.
Här kommer del 1 som består utav ponnyer som är 1 år eller äldre. Fölen och smådjuren kommer i nästa del imorgon (idag blev det visst nu).
 
 

Bästa ponnyn!

Idag blev Joppe och hans nya ägare Rebecka etta i en L:B på Halmstads Fältrittklubb!
Fina, fina älsklingsponnyn! Det kommer nog att går riktigt bra i framtiden för detta ekipage. (:
Jag och Joppe på KM 2011
 

Hästar på rymmen!

Som jag lovat blev det en mer händelserik dag än igår!
Mormor, morfar och jag var iväg på en hästauktion (mer om den + bilder kommer upp senare idag) och när vi kom hem såg allt ut precis som vanligt.
 
Det första jag gjorde när vi kom innanför dörren (utöver att springa till toaletten) var att slå på datorn för att ladda över alla bilderna från auktionen.
Morfar står bredvid och jag slår en blick ut genom fönstret från vilket man har utsikt över trädgården och bakom den några fält. En skimmel galopperar förbi.
"Fan det är en skimmel ute på fältet!" ropar jag (vi kallar henne helt enkelt bara Skimmeln numera) varpå jag rusar ner för trappan på med gympaskorna och skjuter iväg likt en antilop över gårdsplanen. Ni som sett min springteknik förr hade blivit imponerade av denna insats. Jag är till vardags ingen löpare direkt.
Senast jag sprang så här fort var jag kanske 10 år och jagade då efter min systers kanin som slitit sig, med min egen under andra armen. Detta var över samma fält..
 
Skimmeln var naturligtvis inte ensam. Sida vid sida galopperade hon och Pikachu genom det högra gräset med spetsade öron.
En skräckbild tog form i mitt huvud när jag insåg att ponnyn inte var med. Tanken av att de kanske blivit skrämda och sprungit genom tråden slog mig och att ponnyn låg intrasslad med alla ben brutna. Så hade det inte gått till.
  Av okänd anledning hade Skimmeln och Pippi hoppat över tråden, rivit den översta och lämnat kvar den stackars Ponnyn som inte vågade hoppa över de 50 centimeterna som den undre tråden låg på. Men tur var väl det. Tre hästar hade varit jobbigt att få in.
 
Efter en ganska så odramatisk jakt med grannens hjälp, vars traktor blockerade vägen så att de inte kunde komma ut på den stora vägen, fångade morfar först in Pippi och när Skimmeln följde efter kunde jag fånga henne.
Tillbaka i hagen var Skimmeln uppjagad och Pippi törstig. Ponnyn var minst sagt upprörd över att ha blivit lämnad ensam kvar.
 
 

En liten en i gräset

Kvällen har gestaltats i regn, blåst och åska.
Det blev alltså ingen ridning idag men jag och morfar gick bort till hästarna för att se så att de mådde bra och sånt där ni vet som man bör göra när man har djur.
  Imorgon är jag ledig och vädret ska vara dåligt, tjoho!
Men förhoppningsvis kan jag rida Pikachu i skogen en stund och kanske longera eller gå en promenad med Ragna. (:
 
För några kvällar sedan stötte jag på den här lillen i det höga gräset borta vid hästarnas bete.
 
Ett inlägg utan något särskilt inehåll men sådan var också min dag så det speglar ju mitt liv bra ändå tycker jag.
Imorgon blir det bättring!
 
 

Morgonstund

Steg upp vid sju i morse för att hinna putsa Pippis träns och tvätta sadelgjorden.
Kringlan fick följa med till stallet och hoppa runt lite som han ville.
 
 
 
Nu har jag packat min lunch, pannkakor med jordgubbar direkt från fältet och hallon saft till det. Inte så pjåkigt!
Sticker till jobbet nu, ha en fin dag i solen om ni har turen att den är där ni är!
 

Fredagsmys

Vår skogstur idag var något händelserik. Alldeles intill vägen, nedanför åsen som går längs skogen var det slagsmål mellan två rådjurshanar.
Där kom jag och Pikachu glatt travande men det blev tvärstopp när vi fick syn på dem. Vi blev nog lika förvånade båda två. Rådjuren däremot var mer intresserade av sin styrkemätning än av två tjejer i röd outfit.
Jag hojtade och pratade högt för att skrämma iväg dem men det gav ingen större effekt. När vi började närma oss dem en aning drog de sig undan och den av dem som tycktes förlora fighten passade på att smita iväg upp för backen.
Vi travade vidare på den långa grusvägen igenom vattenpölarna som uppstått under denna stormens dag. Nu på kvällen var det dock ganska lugnt och solen silades mellan lövverken runt om oss.
  Inte förrän under sista galoppen förstod Pippi att man nästan får galoppera hur snabbt man vill när man får långa tyglar. Hur kul som helst ju!
På hemvägen jobbade jag henne i en låg form i traven och i skritten flyttade jag henne sidvärtes så gott jag kunde. Jag vet inte om hon fått pröva på det tidigare men det verkade inte helt tydligt hur man skulle göra. Å andra sidan var jag säkert inte hundra korrekt med hur jag själv skulle göra, men jag fick ungefär lika mycket tillbaka som jag bad om, så jag är nöjd!
 
När jag släppte ut henne i hagen följde jag efter henne och stod och myste med alla tre tjejerna en stund. Så gosiga de kan vara.
När jag stod där i kvällssolen och strök över virvlar i pannor och kände mjuka mular mot kinderna och händerna kunde jag inte låta bli att skratta. Tänk vad oerhört bra man kan ha det!
 
 
 

ÄNTLIGEN

Efter fyra dagars fight med kameror, minneskort och minneskortläsare har jag nu vunnit striden och kan få bilder till datorn från kameran!
 
Idag har det blåst utav helsike. Därför har ridningen blivit uppskjuten och det blev istället en tur till Ystad med morfar där jag köpte en minneskortläsare förgäves.
På hemvägen stannade vi på Stallshopen i Tomelilla där jag köpte ett fint rött schabrak med blå och vit kant. Matchy matchy till mina blå ridbyxor från Mountain Horse och den röda tröjan från JH collection! Tänk att jag skulle bli en såndär va. 
Nu ska jag ut i skogen och röja så jag kan rida där ikväll utan problem. Kommunen tycker tydligen inte att ridstigar är något att ha eftersom de inte ser efter dem när de sköter motionsslingorna runt om. DIY är ju inne nu så varför inte?
 
Här får ni en kul bild på Kringlan för att fira att allt fungerar med bilderna nu!
 
 

Vardagsvers

Värst vad västanvinden viner vidrigt vid vidderna.
Vinglande, vanställd, vriden våndas världen vid vilken vinden våldsamt vidrör.
Vindens väldiga väg viger varken vila, varken välbehag.
 
Väldigt vad vrickat va?

Heja Danmark!

Idag var jag badvakt på Tosselilla och var tilldelad både visselpipa och kom-radio, det kändes viktigt.
Vinden blåste kall och jäklig så jag höll mig i solen.. ..i fem timmar. Knallröd på framsidan av benen och kritvit på baksidan. Fy apsatan vad det bränner nu!
 
Ridningen var därför ingen fröjd med tanke på de byxor som krävs.
Hästen var dock duktig, stundtals. Dagens pass var varierat på så vis att jag först skrittade fram henne på fyrkanten till fots. Därefter tog jag ett varv på Rundan i mer samlad skritt och red sedan igenom henne i de resterande gångarterna på fyrkanten. Som avslutning skrittade jag ut i skogen och vi unnade oss en liten galopp i en backe.
  Jag tror inte att Pikachu har blivit riden i skogen särskilt mycket. I galoppen erbjöd jag henne att sträcka ut men då blev hon lite förvirrad och saktade av till trav istället. Att njuta av sina bens fulla längd är kanske något jag får lära henne.
   På väg till skogen vände hon plötsligt och ville inte gå vidare. Hon reste sig och snurrade runt så det uppstod en liten kamp oss emellan. Den varade dock inte särskilt länge men jag undrar vad som flög i henne.
Kanske ville hon inte gå utan morfar som stod utanför husen och tittade så att vi kom iväg. Eller så tyckte hon att det räckte för idag. När jag använde spöt kickade hon efter det. Envisa pålle!
Men så fort vår dust var över tycktes hon vara på gott humör igen.
På fyrkanten skötte hon sig bra utöver ett litet utbrott när jag satte mig ner i traven och hon inte fick galoppera fast hon ville.
 
Imorgon får Pippi (och mina stackars brända ben) vila. Förhoppningsvis tar grannen gräset från fälten snart så jag får större yta att ha ridbana på.
 
Dagens update om Kringlan: Han har fått ett extra lager tak för att det inte ska regna på honom. När morfar satte det på plats gick jag runt med den lilla kaninen i trädgården. När allt var klart, inklusive middagen och jag skulle sätta in honom i buren blev han skitsur på mig och drog och slet i min tröja. Attitydsproblem!
 

Skogstur

Denna fina kväll red jag ut i skogen för första gången på Pikachu. (:
Det var en trevlig liten skrittur efter en stunds longering under vilken hon skötte sig finfint. Utöver alla myggor verkade Pippi tycka att skogen är kanoners! Spetsade öron och friskt tempo under hela ritten.
Dock blev det lite tveksamheter vid ett hus där det alltid ligger massa grejer alldeles intill vägen. Där genomgick Joppe ett trauma varje gång vi skulle förbi så Pippis reaktion i from av att stanna och bajsa för att sedan lita på morfar när han gick först var mycket gott uppförande.
(Bästa bilden någonsin)
Jag ska jobba imorgon med så det blir ridning på kvällen även då. Det samma gäller torsdag.
Men på fredag när jag är ledig ska jag nog ta mig tid och gå en promenad med Ragna också.
Godnatt!

Iväg till jobbet

Om ungefär en timme ska jag kasta mig upp på en ljusblå gammal damcykel och påbörja min skramlande vingliga färd genom skogen till jobbet.
Första utmaningen är en lång nedförsbacke där snår och brännässlor attackerar från sidorna och piskande björkgrenar ovanifrån. Bromsen på cykeln har sett bättre dagar och det gör att det går i rasande fart ner för denna offensiva backe.
Som avslutning på den sluttande marken nedåt går där en bäck vars "bro" är täckt med småsten. Det gör att man lätt får sladd över denna räckeslösa övergång.
Sedan går det uppåt igen. Det lutar relativt milt men underlaget blir desto lösare och känslan av att cykla i sand uppstår genast. När denna förändring i terrängen är avklarad så är resten av färden lätt som en plätt. Man får bara se upp för hålen som finns med kanske en halv meters avstånd från varandra under resterande sträcka.
Jag har fått erfara konsekvenserna av att ha yoghurt i väskan som ligger i cykelkorgen som flyger i luften när framhjulet kör ner i ett hål. Inget att rekommendera!
 
Jag var borta hos hästarna förut och hade det morgonmysigt. Nu verkar de vara kompisar allihopa även om Ragna inte gärna står bredvid Lisa.
De stod i tätt ihop och ville bli kliade på huvudet alla tre samtidigt. Tyvärr är jag en av dem som bara har två händer så det fick bli två i taget. Pippi ville pussas också men det blev lite besvärande när Ragna kom fram och undrade vad det var som var så intressant med det där nyllet, hon ville också undersöka det. Samtidigt.
 
Här skulle det ha varit en bild från igår kväll när jag var hos pållarna men all elektronik tycks avsky mig för tillfället. Jag ska se till att införskaffa en minneskortläsare snarast så det kan bli bättring på bildfronten.
Ni får en på Lisa från första dagen istället!
Och en Ragna lite sneaky i bakgunden.
 

'morrn 'morrn

 
Så säger min morfar godmorgon.
Gick upp kvart över sju idag men jag var verkligen dödstrött. Dock även hungrig som bara den vilket gjorde att det inte var så svårt att gå upp ändå.
  Jag hade ställt alarmet på 07.05 men snoozade lite. Jag brukar välja lugna alarmsignaler. En ljuvlig melodi att vakna upp till och känna harmoni i kroppen. Inte för att det brukar kännas så men jag tror på det ändå när jag väljer signal.
Men nu när jag lånar Julles gamla telefon när min är på lagning så lät jag den signalen som redan var på vara kvar. Den är långt ifrån lugn! El Trumpet heter den och är en fartfylld trudilutt med (överraskande nog) snabba trumpettoner. Men den är faktiskt en riktigt bra alarmsignal, för den är så fjantig men svänging att jag skrattar när jag hör den. Att skratta det första man gör när man vaknar är inte helt dumt ska ni veta! Jag rekommenderar det starkt.
 
Nu ska vi iväg och handla och jag ska introducera min mormor för den vegetariska frysdisken.
Senare i eftermiddag kommer Ragnas ägare med lite grejer och vi ska prata om hur jag eventuellt ska rida den lilla ponnyn. Det ska bli roligt!
 
Ha en fin dag!

God kväll!

 
Eftersom Pikachu inte blev riden igår och är på ett nytt ställe med nya intryck att ta till sig så började jag med att longera henne idag för att se hur hon var.
Först tog jag in henne i stallet för att borsta och sätta utrustningen på plats. Då blev hon med ens orolig som den sociala individ hon är. Var är min ponny? Ska jag aldrig mer få träffa en annan häst någonsin? Är jag ensam kvar på jorden?! Men när hon förstått att hon inte stod på en värre plats än i en box med aningen tunn bädd så slappnade hon av och lät sig lugnt hanteras.
   Jag ledde bort henne till vår lilla fyrkant som ligger väldigt bra till. Den är nära stallet men hon kan inte se de andra och bli distraherad av dem.
Det var nog bra att Lisa och Ragna fick vara för sig själva en liten stund. De har liksom inte fått chansen att nosa på varandra tidigare.
Pippi var duktig på volten även om hon rusade och genade en del i det svåra varvet. Men hon var sig själv helt enkelt. Så jag satt upp efter en kvarts longering, red igenom henne i kanske tio minuter till en kvart och skrittade sedan av henne på vår så kallade runda. Vilka övergångar hon kan få till när man har henne med sig! Till och med i hagen när hon busar omkring ser man hur lätt hon saktar av med full kroppskontroll. Känns lovande!
   Under avskrittningen var hon aningen skeptisk till omgivningen men hittade inte på några dumheter. Det är helt enkrlt inte en dum häst. Det är faktiskt en ganska så vettig sådan. Hon tyckte bara inte att hon hade tid att stanna och prata med grannarna. Vi måste ju hem till ponnyn!
 
Kringlan och jag tog en kvällspromenad i solen borta vid stallet. Han har nu hälsat på samtliga hästar.
Borta vid stallet på en speciell plätt är det duglig täckning för mobilen, något som är sällsynt på gården i övrigt, så där ringer jag mina samtal. Ett långt meningslöst nödvändigt samtal med Jakob blev det samtidigt som jag sprang hit och dit i gräset när Kringlan bestämde sig för att hoppa någon annanstans.
 
Nu ska jag gå och lägga mig så att jag orkar upp imorgon!
Godnatt, här får ni en ponny i kvällsljuset.

Röj-dag

Blogginläggen kommer att bli aningen färre men kanske längre i ett par veckor innan jag får hit min egen dator och/eller min telefon har blivit lagad. Har inte tid att sitta och vänta på att bilder ska laddas upp flera gånger om dagen. Hoppas ni förstår!
 
Från i morse till kl ett har vi röjt undan i och runt om stallet. Klippt ner buskar och små träd, sopat väggar fönster och golv, satt en boxdörr på plats, slängt grimmor från tidernas begynnelse och ställt undan och iordning det som behövde vara kvar i stallet.
Jag har även skurat och torkat av lådor och hyllor där jag ska ha mina saker. En vacker dag blir det ett tag med högtryckstvätten också!
 
Vi öppnade upp till den stora delen av hagen idag åt hästarna. De har varit lite oroliga innan och gått omkring en hel del. Igår kväll när vi tittade till dem en sista gång blev det lite trångt vid grinden och Lisa (skimmeln) kände sig nog lite hotad av Ragna (ponnyn) och slängde iväg en ordentlig spark som lyckligtvis bara träffade mjukdelar. Lisa själv såg lite chockad ut så det var kanske inte meningen att ta så hårt egentligen. Efter det håller sig Ragna undan när Lisa kommer och gömmer gärna bakom Pippi. Men nu när de fick större yta att röra sig på blev allt genast mycket bättre.
Pippi tycker mycket om sin lilla ponnykompis som har blivit en extra liten svans. Vart än Pippi går så följer Ragna efter som om det satt ett snöre emellan dem. Hon har dock ännu inte lyckats lära henne att klia lika bra som Clara där hemma kan. Ponnyn når ju inte riktigt lika bra upp som ett halvblod.
 
Nu ska jag ta och vila en liten stund tror jag. Sedan får jag sätta ihop tränset som är nyputsat och motionera Pippi. Morfar har klippt gräset till en öppen fyrkant på ett fält som jag kan longera henne på. Går det bra så sitter jag nog upp och rider en liten sväng. Har ingen ridbana förrän de tagit det gräset som de ska från fälten, men ridvägarna här är prima!
 

Hej mitt sommarland!

Tror ni att vi rullade iväg från trailerparkeringen i Göteborg kl nio?
Självklart inte, min mamma (och kanske även jag själv) är defenitionen av tidsoptimist! Klockan tio blev det, som jag sa.
 
Efter fem timmars bilfärd med en kanin som sov hela vägen i baksätet och en super duper duktig häst i transporten skumpade vi fram den sista biten på grusvägen i Stenby.
Vi släppte ut Pippi i hagen direkt så hon skulle få bekanta sig med omgivningen innan de andra två hästarna kom. Min sällskapssjuka pålle var verkligen inte nöjd med att vara ensam och sprang fram och tillbaka i hagen och spanade efter likasinnade.
Kringlan däremot, han hade the time of his life när han fick skutta omkring i en box bland halmen.
 
Strax efter fyra kom ponnyn. Ett urgulligt litet New Forest sto var det som klev av den enorma Boj-transporten. Något annat som var enormt var hennes mage. Sicken tjocksmock!
Ragnarök som denna lilla ponny heter kom rätt bra överrens med Pippi. Ett litet tjut gav hon ifrån sig när Pippi nöp henne i halsen, men annars var det väldigt odramatiskt.
 
En knapp timma senare kom fyraåringen. En skimmel, importerad från Tyskland i februari.
Det blev väldigt tydligt att Pippi och Ragna bestämde sig för att hålla ihop. Visst fick skimmeln Calisa hälsa lite på dem men de ville helst vara för sig själva. Tror tyvärr att Calisa blir lite utanför i det här gänget. Tre tonårstjejer kan ju åstakomma en del bråk emellan..
 
Något bildredigeringsprogram har jag inte tillgång till så ni får stå ut med originalen.
 
 

Så det kan gå

Min dagsplanering kraschade totalt. Hann verkligen inte med att städa huset en dag som den här, men jag är nöjd ändå haha.
  Ridningen idag gick helt okej. Kunde ha ridit bättre men det kunde också ha blivit betydligt sämre.     Lastningen gick perfa! Pikachu gick upp direkt och vi körde en sväng bort till Kullavik. Hon stod snällt och stilla hela färden så resan imorgon ska nog gå bra (:
 
Jag har packat hela kvällen och det blev totalt tre väskor bara med mina egna kläder. Kringlans grejer samlar jag ihop imorgon plus några få saker som är kvar i stallet utöver den lilla hästen.Vi siktar på att åka klockan nio imorgon, så det blir väl tio.
Halv åtta ska vi till stallet för att släppa ut Pippi med Clara som sällskap så hon får gå ute en stund innan den långa resan ner till sydöstra Skåne.
 
Bilder från Pay & Crossen hade jag lovat men jag orkar verkligen inte redigera mer såhär dags. Blev precis klar med Sofias header.
Men här kommer några få ändå (:

Godnatt!

Nytt från Hööks!

Nyss hemkommen från Kållered. Utöver det vi faktiskt hade planerat att köpa (tyglar, transportgrimskaft, tjära, svans och benskydd i transporten) så blev det även ett fleecetäcke, grimma och tröja och allt är supermatchat!
Täcket är till största delen tack vare Malin som tjatade på mamma om att vi säkert skulle behöva det någon gång även om fleece inte är det ultimata under sommaren. Jag vill då tillägga att Malin inte är det minsta hästintresserad och sällan sätter sin fot i stallet.
 
Nu ska jag upp till stallet och rida ett förmodligen ganska lökigt ridpass med tanke på värmen.
  Efter det blir det en härlig dusch, städning av huset och besök på studentmottagning. Ikväll ska jag packa, fixa Sofias header och lägga upp bilder från gårdagens Pay & Cross.
Ha det fint! (:

Imorgon

Först ska vi till Kållered, väl där ska min lilla mamma och min lillasyster leta upp en bekväm sån där som man sover på åt den minsta av de tidigare nämnda.
Sedan ska jag och mamma över till Hööks och köpa transportskydd med mera. När vi kommer hem blir det såklart lunch först, det vore ju väldigt jobbigt om jag svalt ihjäl mitt på dagen och inte hann utföra resten av allt.
Pållen ska ridas, smutsiga kläder ska tvättas, väskor ska packas och sedan blir det till att dra iväg på en studentmottagning. Måhända sker något annat roligt också men jag törs inte säga vad för det skulle bli en sådan besvikelse för de inblandade om det inte blir av.
Bröderna chillade på altanen i kvällsljuset
 
 

KM Terräng

Fälttävlan - Den ultimata tävlingsformen!

Dags att slå ett ordentligt kraftslag för fälttävlan!
Jag är oerhört imponerad av fälttävlansryttare på hög nivå. För att kunna ligga där uppe måste de sätta tre olika moment inom ridningen som ibland kan skilja sig otroligt från varandra.
Det går inte an att flänga runt på en hoppbana med en hetsig häst, rida innanför staket dag ut och dag in med en häst som skyggar för en kotte eller galoppera i rasande fart och kasta sig över enorma terränghinder. Du måste verkligen ha koll på allt.
   Trots dessa ryttares förmåga och skicklighet är det inte direkt något man talar om. Hoppar du eller rider du dressyr? Varför inte både och plus ett häftigt terrängmoment?
 
Inför OS 2012 kunde man spela på hur många medaljer man trodde att Sverige skulle ta hem, även sportreportrarna gav sina gissningar. Om ridsporten var med bland deras förslag överhuvudtaget är jag inte säker på, men fälttävlan var verkligen inte med på listan, trots att Sara Algotsson inte var någon okänd ryttare bland eliten.
Kanske var det bra att övriga sportsverige inte hade räknat med "Silver-Saras" framfart, skrällen hade kanske inte blivit lika stor då. Tack vare denna silvermedalj fick tävlingsformen en rejäl skjuts upp i medierna och detta ledde till att fler ryttare blev nyfikna. Nu gäller det att hålla fälttävlan kvar i rampljuset så att det blir en lika självklar gren som hoppning eller dressyr.
 
Det är mer påfrestande för arrangörer att anordna en fälttävlanstävling och det krävs mycket mer av ridklubbarnas anläggningar. Men med ett ökat stöd från Ridsportförbundet och träningsmöjligheter även på de lägre nivåerna kan säkerligen intresset höjas hos de potentiella tävlingsdeltagarna och klubbarna tjänar därmed på att anordna tävlingarna.
   Men att jag bara ska sitta vid min skärm och säga att förbundet bör göra si och klubbarna så är inte mycket till nytta, jag tänker minsann dra mitt strå till stacken jag med!
Därför tillägnar jag en kategori på bloggen till denna underbara tävlingsform. Jag ska se till att uppdatera med nyheter inom fälttävlansvärlden, både stora som små. Informera om kommande tävlingar, leta upp träningstips och följa eliten så gott jag kan under mitt snedtak här i södra Göteborg.
 
Hoppas att ni uppskattar min insats och att det väcker ert intesse!

6 juni

Nationaldagen firades med KM i terrängritt + Pay & Cross genom hagarna.
Bilder kommer upp ikväll efter att jag har bestigit mitt eget lilla yrväder.
Eftersom hon vilade igår (mamma hann inte tömköra henne) och fick gå ut senare idag p.g.a tävlingen börjar jag med att longera henne i paddocken idag och om allt går bra kommer jag att avsluta ridpasset med lite hoppning. (:
Ikväll tillkommer även en ny kategori på bloggen! Jag har tänkt att inrikta mig på något speciellt, något som jag absolut tycker att ridsportsverige borde uppmärksamma mer och något som lyser med sin frånvaro i bloggvärlden. Mer säger jag inte nu, det kommer ikväll!

Unghästsommar

Min tanke när vi skulle leta efter sommarsällskap åt Pikachu när vi tar ner henne till Skåne var en äldre häst som kan vara en trygghet och kanske uppfostra henne lite.
När vi insett att det nog inte fanns någon i vår bekantskapskrets som hade en sådan att låna ut satte jag ut två annonser på hästnet. En om att en sommarhäst/ponny sökes och en om att sommarbete finnes.
Först fick jag svar på betesannonsen. En kvinna från Gärsnäs sökte efter sommarbete åt sitt fyraåriga sto som skulle få vila till augusti. Självklart svarade jag ja på det och vårt problem var löst.
Enda nackdelen var att om jag skulle rida iväg skulle fyraåringen bli ensam kvar i hagen.
Några dagar senare fick jag svar på den andra annonsen från en som hade en d-ponny utöver några andra hästar som hon därför inte hade så mycket tid för. Hon tyckte att det vore toppen om hennes ponny kunde bli riden lite under sommaren.Senast detta femåriga sto blev ridet var i höstas. Efter lite tänkande svarade jag ja på det med och sommarens sällskap var spikat.
Sommaren kommer säkert bli rolig och händelserik med denna unga trio och jag håller tummarna för att det ska gå bra!

Jobb

Idag ska jag till Bollebygd och jobba, ska ta bussen om en kvart ungefär. Jobbar till fem och sen är det dags för en kväll med Julle, perfa!
Hinner dock inte med min lilla pålle idag så mamma ska ta och tömköra henne.
Har haft en slapp förmiddag hittills och bara målat lite.

Amundön

Jakob skjutsade mig på cyklen både dit och hem. Jag är imponerad.

En bra dag

Sitter nu och chillar med Kringlan och dricker te.
Försöker få honom att planera sin packning eftersom han också ska med ner till Skåne men han vägrar blankt och kommer med tykna svar. Kaxig liten gnagare.
 
Igår var det ju som sagt inget vidare trevligt ridpass, är mest arg på mig själv för att jag red så dåligt. Därför var det dags för revansch idag och mitt mål var att koncentrera mig till nittiofem procent på mig själv och min kropp. Någon tanke får man ju ägna åt hästen så att man vet vad man får för respons på sina hjälper.
 Det gick helt okej men jag har riktigt svårt för att vara stadig i ytterhanden men ta och lätta med ledande tag med innerhanden. Det blir oftast tvärt om av någon dum anledning eller att jag låser mig helt i båda händerna. Men det känns som att jag sakta med säkert rör mig mot en förbättring.
Hur som helst blev det ett väldigt bra pass av det hela och Pippi var så snäll och fin så.
Snällheten höll sedan i sig till (och med) när vi skulle träna lastning och hon gick upp i transporten utan större dramatik.
Visst var hon inte helt villig och betedde sig som en åsna ett par gången men hon var väldigt duktig ändå. Vi bestämde oss för att testa att fälla upp bommen och rampen och även det gick bra. Lite skit att mocka undan sedan bara.
Vårt mål är att kunna köra lite testrundor med henne i transporten innan lördag så att vi då kan åka ner till Skåne med vår fina flicka. Går allt i den här takten så ska det nog gå bra :)
 
En kaxig Kringla

500kg överskottsenergi

Det var vad jag möttes av igår under ridpasset.
Pikachu både bockade och reste sig flera gånger och fattade galopp så fort hon fick chansen.
På grund av rädsla över att flyga i luften red jag riktigt uselt. Skänklarna framåt och spjärnade med fötterna samtidigt som jag drog i den stackars hästen. Fy så dåligt jag red!
Tack och lov kom Kajsa (som är ridlärare i stallet) och hjälpte mig. Utan henne hade jag aldrig kunnat genomföra ridpasset. Jag vet ju hur jag ska rida.Men hjärnan stänger liksom av och jag försöker klamra mig fast på hästen istället.
Till slut fick jag någorlunda kontroll över min vildhäst och kunde avsluta ridningen.
Något som dock kändes tryggt var att Pippi inte gjorde något för att vara elak. Tre dagars vila och en dag som igår när hon fick stå inne större delen ger en femåring myror i kroppen. Eftersom hon aldrig var arg så kunde jag gå på henne i ridningen med skänklarna när hon busade utan att få något negativt svar som en kick eller liknande.
Får se hur hon är idag, jag ska alldeles strax till stallet.
 
Har tidigare idag cyklat till Amundön med Jakob. Det blåste utav helsike men det var najs ändå.
Var tvungen att se till att få lite kvalitetstid med honom innan jag åker till Skåne på fredag. Näst på tur står Julle, måste hänga med min brud innan fredag också ju!
 
Detta får nog bli en del av dagens rid-outfit!

Det är inte lätt när det är svårt

Idag fick Pikachu, Lizzie och Nicy stå inne till klockan tre för att de skulle bli skodda. Sen tog jag och Jenny ut dem men redan klockan fem fick de gå in igen för att det skulle vara terrängträning och det står hinder i deras hage så de fick såklart flytta på sig.
När jag kom till stallet första gången vid 20 i ett var det tre redan mycket upprörda damer som stod kvar i stallet när de andra var ute sedan länge. Tänk då hur de var vid kl tre. Pippi kunde inte bestämma sig för om hon skulle busa eller äta i hagen.
Stackars små pållar, inte är det lätt inte. 
Nu ska jag upp till stallet för femte gången idag och släppa ut Pippi igen och sedan vänta med att rida till klockan åtta. Men det blir nog bra ändå.
Snart kommer Jakob hit och då ska vi (efter att jag släppt ut Pippi) gå till Willys och köpa nödvändigheter att ta med när vi ska cykla till Amundön imorgon. Myys!
 
Kan inte komma åt mina bilder på datorn just nu så här kommer en som fanns i bloggens arkiv.
Fleur, Piri och Rödluvan i hagen.

Stallet i Stenby - Före

 
Här finns, som ni ser, en hel del att göra! :)
 

En lugn dag

Vid kl 12 ska jag upp till stallet för att se om det är dags att släppa ut Pippi, Nicy och Lizzie eftersom de har stått inne i väntan på hovslagare.
Då ska jag ta och rida på min pålle, har inte planerat något särskilt utan tänkte känna lite hur hon känns efter tre dagars vila och det får helt enkelt bli vad vi gör det till.
 
Har lyckats få igång bildredigeringsprogrammet men det går sjukt sakta och inte så säkert.
Men bilder från Skåne kommer upp idag kan jag lova! (:
Nu ska jag ut och sola i trädgården innan jag går till stallet. Ha en bra dag allihopa!
 
Ängen framför stallet hos mormor och morfar.
 

Hemma från Skåne

Hola amigos!
Är nyligen hemkommen från Skåne. Medan mamma, pappa och morfar har fixat vid stallet och satt upp nytt staket åt Pikachu och hennes sommarsällskap har jag avverkat första helgen på sommarjobbet. 
Jag var blöt om fötterna hela dagarna, hade bara snavar för två knappar på en griskarusell för småbarn och idag glömde någon att avlösa mig vid lunch. Helt ärligt så var det rätt långtråkigt. Men trevliga människor att jobba med, urgulliga ungar och jag blev lovad att få en annan karusell nästa gång. Så det ska säkert bli en bra sommar ändå (:
Ska försöka slänga upp lite bilder ikväll som jag tog tidigt i morse.